keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Auf Wiedersehen Finnland

Ohjaaja: Virpi Suutari

Käsikirjoittaja: Virpi Suutari

Levittäjä: Suomen elokuvakontakti ry

Maa ja vuosi: Suomi 2010

Genre: Dokumentti

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin teemoja: Lapin sota – aseveljistä vihollisiksi, Maanpetturit ja ei-kenenkään lapset – Auf Wiedersehen Finnlandin ihmiskohtalot, Tarua ihmeellisempi totuus – Kotimainen dokumenttielokuva 2000-luvulla.

Synopsis: Kun Suomi solmi aselevon Neuvostoliiton kanssa vuonna 1944, muuttui Saksa viholliseksi. Suomen armeija ajoi saksalaiset sotilaat pois Lapista. Pakenevat sotilaan polttivat mennessään maan ja jättivät moniin koteihin vuosikymmenien katkeruuden. Kaikki sotilaat eivät kuitenkaan lähteneet yksin. Heitä seurasi suomalaisten naisten joukko: tyttöystäviä, tulkkeja ja niitä jotka pelkäsivät jäädä sodan runtelemaan pohjoiseen. Saksalaisten mukana lähteneet naiset joutuivat vieraaseen maahan vailla mitään tietoa sodan kulusta ja omasta kohtalostaan. Omaiset hylkäsivät ja saksalaiset poikaystävät jättivät, eikä matkasta saanut puhua vuosikymmeniin.

Saksalaisten sotilaiden lapsille jäi kannettavaksi häpeän taakka: koulussa kiusattiin ja kotikylässä hyljeksittiin. Näitä vaiettuja kohtaloita käsittelee Virpi Suutari  dokumentissaan  Auf Wiedersehen Finnland. Ääneen pääsevät eri syistä sotilaiden matkaan lähteneet naiset sekä saksalaisen sotilaan poika, joka tuntee sydäntä särkevää kaipuuta kaukaista isäänsä kohtaan.

Vuosikymmenien päästä jäljellä on enää syytösten, häpeän ja suuttumuksen etäinen kaiku. On vain sodan alleen hukuttamat ihmiskohtalot ja heidän tarinansa, yhdet monista.

Oppimateriaalin on laatinut FM, toimittaja Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 4.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Auf Wiedersehen Finnland

Elma, Roosa, Terttu ja Kaisu olivat niiden satojen suomalaistyttöjen joukossa, jotka lähtivät Lapista perääntyvän Saksan armeijan mukana kohti Saksaa syksyllä 1944.

Millainen oli tuo merkillinen matka, ja kuinka ”saksalaisten heilat” otettiin myöhemmin kotona vastaan? Vasta nyt matkan kokeneet naiset pystyvät puhumaan kielletystä rakkaudestaan, matkasta ja katkerasta kotiinpaluustaan. Muistaminen ja sovitus on kovaa työtä. Elokuvan naiset ja saksalaisen sotilaan poika kamppailevat itsensä ja toistensa kanssa löytääkseen takaisin vaietut tarinansa. He joutuvat kysymään, voiko käsittelemätön menneisyys varastaa ihmiseltä kokonaisen elämän.

Alkuperäinen nimi:
Auf Wiedersehen Finnland
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
78 min.
Levittäjä:
Suomen elokuvakontakti ry
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Virpi Suutari
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dokumenttielokuva
Nimi ruotsiksi:
Auf Wiedersehen Finnland