keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
AB Svensk Filmindustri. Photographer uknown. Scene from

Bergman ohjasi yli 60 elokuvaa ja yli 170 teatterinäytelmää. Hän pystyi uudistamaan elokuvailmaisua ja näyttelijäsuoritusta nerokkaalla tavalla. Hän käsitteli näyttelijöidensä kanssa pelkäämättömästi vaikeitakin ihmisenä olemisen perusteemoja: uskoa ja rakkautta ja niiden menetystä. Bergmanin elokuvissa toistuvat teemat: usko jumalaan ja uskon menettäminen, (naisen) seksuaalisuus, kuolema, uskottomuus, vanhemmuus, nöyryytys, puheen ja hiljaisuuden dialogi, teatraalisuus ja roolit, naamiot ja naamioiden takainen totuus.

Magnussonin elokuva ikään kuin jatkaa Me Too –kampanjan esiinnostamaa keskustelua ohjaajan vallan ja hyväksikäytön traagisista seuraamuksista ja kertoo avoimesti Bergmanista julmana ohjaajana. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, miten pääsääntöisesti Bergmanin näyttelijät ovat puhuneet ohjaajastaan kunnioittavaan sävyyn. Se, miten Bergman kunnioitti näyttelijöidensä tekijyyttä ilmenee esimerkiksi siinä, miten hän antoi heidän muokata ja rakentaa roolihenkilöitänsä haluamallaan tavalla. Hän arvosti näyttelijöitään ja lähestyi heitä hienovaraisesti. Hän mahdollisti näyttelijöidensä kehittymisen vaatiessaan heiltä paljon, mutta myös antaessaan heille paljon.

Magnussonin elokuvassa kerrotaan, miten Personaa (1966) kuvatessa näyttelijät ja elokuvan työryhmä viettivät paljon aikaa Fårön saarella. He kirjaimellisesti elivät elokuvansa maailmassa. Näyttelijät pystyivät sisäistämään roolihenkilöjensä tunne-elämän tietyssä ajassa ja paikassa sekä muokkaamaan roolihenkilöidensä tunnekaarta ja sen kehitystä haluamaansa suuntaan. Elokuvasta tuli elämää ja elämästä elokuvaa.

1. keskustele parisi kanssa ohjaajan vallasta ja taiteen tekemisen ehdoista: ketkä dokumentin haastatelluista puhuvat Bergmanin vallankäytöstä ja mitä he siitä kertovat? Entä ketkä haastatelluista korostavat Bergmanin vahvuuksia näyttelijäohjaajana ja mitä he hänen ohjauksestaan kertovat? Mieti esimerkkitapauksia tilanteista, joissa ohjaajan vallankäytöllä on negatiivisia seuraamuksia.

2. Ota selvää Bergmanin naisnäyttelijöistä: Liv Ullmanista, Bibi Anderssonista, Ingrid Thulinista ja Harriet Anderssonista.