keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Yksi Che Guevaraan liittyvistä kiinnostavimmista kysymyksistä on, kuinka marxilaisesta vapaustaistelijasta tuli yksi markkinatalousvetoisen kulutusyhteiskunnan tunnetuimmista popikoneista. Moni tunteekin Chen ennen kaikkea tästä kuuluisasta kuvasta. Kuvan on ottanut valokuvaaja Alberto Korda vuonna 1960. Kuva julkaistiin seitsemän vuotta myöhemmin. Nykyään se on yksi maailman tunnetuimmista valokuvista. Mielenkiintoinen seikka on se, että Korda ei ole pyytänyt kuvan käytöstä korvauksia tai puuttunut sen käyttötarkoituksiin kuin kerran, kun kuvaa käytettiin vodkamainoksen yhteydessä. (Lähde ja lisätietoa: Wikpedia)

 
1. Missä kaikkialla olette nähneet kuvaa käytettävän? Tehkää lista.
 
2. Ideoikaa kuvalle/imagolle uusia käyttötapoja: Tehkää yksin, pareittain tai ryhmissä suunnitelma uudesta Che Guevara tuotteesta. Tuote voi olla kaupallisiin tarkoituksiin sopiva (Che Guevara polkupyörä tai viidakkosissien inspiroima vaatemallisto) tai yleishyödyllinen (esimerkiksi yleishyödyllisen järjestön tiedote tms.) Perustelkaa Chen kuvan käyttö tuotteenne yhteydessä. Käytetäänkö kuvaa kaupallisista vai ideologisista syistä? Onko kuvan käyttö riski ja jos on, miksi?
 
3. Lukekaa seuraavien kappaleiden kertosäkeistöt.Miettikää, millaisia merkityksiä Che Guevaralla on kappaleiden sanoituksissa. Agit Propin kappale 
on 1970-luvulta ja Happoradion 2000-luvulta. Millä tavalla kappaleiden syntyajankohta vaikuttaa niiden sisältöön?
 
Agit Prop: Che Guevara
”On jäänyt jotakin tuuleen
ja auringon kimallukseen
Niin läsnä olet kuin ennenkin
comandante
Che Guevara”
 
Happoradio: Che Guevara
”Käske miestäsi pukeutumaan Che Guevaraan 
kun te kaadutte sänkyyn 
Hetkeksi toisiko se sitä vaaraa 
joka vatsassa vääntyi silloin 
kun me silmät mustalla maalasimme 
tupakkapaikalla kapinoimme 
ja sitä konetta vastaan raivosimme”
 
Lähde:
Agit Prop – Albumilta En valinnut asiaa, Love kustannus Oy.
Happoradio – http://lyriikat.org/lyriikat/happoradio/che-guevara/ Albumilta Kaunis minä, Sony BMG. Sanat: Aki Tykki.