keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Jäätyään kiinni rapumertaan Winter ajautuu rannalle, jossa Sawyer katkoo merran köydet ja juttelee delfiinille rauhoittavasti. Hetken päästä saapuu merieläinsairaalan pelastusyksikkö ambulanssilla.  Etsikää tietoa delfiineistä. Keskustelkaa yhdessä:

a) Millaisiin asioihin pelastajat kiinnittävät huomiota? (Esim. delfiinin iho ei saa kuivua.) Miksei Winter kuollut jo rannalle, vaikka kala kuolisi? (Delfiinit ovat valaansukuisia nisäkkäitä ja hengittävät keuhkoilla ilmaa pään päällä sijaitsevan hengitysaukon kautta.) Pohtikaa samalla delfiinien elintapoja. (Esim. vastasyntyneet poikaset täytyy kuljettaa heti pintaan hengittämään.)

b) Myöhemmin Winter ilostuu jo vain kuullessaan Sawyerin äänen. Se ei myöskään suostu ottamaan maitoa kuin Sawyerilta. Olisiko tämä mahdollista todellisuudessa? (Olisi. Delfiinit ovat seurallisia eläimiä ja kiintyvät toisiinsa. Niiden yhteisöt muistuttavat hyvin paljon ihmisyhteisöjä.)

c) Winterillä on oma tapansa viestiä ihmisille. Sawyerin ollessa yövahdissa se haluaa pojan kanssaan veteen leikkimään. Miten Winter viestittää Sawyerille? Tekevätkö delfiinit oikeasti näin? (Kyllä. Delfiineillä on hyvin kehittynyt viestintäjärjestelmä ja oma kielensä. Keskenään delfiinit keskustelevat vihellysäänillä. Niillä ei kuitenkaan ole korvia, ja ne vastaanottavat viestit alaleukansa kautta – siinä on värähtelyille herkkää massaa, jota kutsutaan melooniksi. Veden alla liikkuessaan delfiinit päästelevät erilaisia naksahduksia, joiden avulla ne suunnistavat samaan tapaan kuin lepakot ilmassa.)