keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
  • Kuka on elokuvan päähenkilö?
  • Ketkä ovat tärkeimpiä sivuhenkilöitä?
  • Kuka elokuvan hahmoista on suosikkisi? Miksi?
  • Kuka elokuvan hahmoista on eniten samanlainen kuin sinä itse?

DORI (äänenä Ona Kamu / Ellen DeGeneres) on luonteeltaan aurinkoinen sininen palettivälskärikala. Se kärsii lähimuistin menetyksestä, mikä ei kuitenkaan haittaa sen positiivista asennetta—kunnes se eräänä päivänä tajuaa unohtaneensa jotain hyvin tärkeää: oman perheensä. Dori on saanut Marlinista ja Nemosta uuden perheen, mutta sitä vaivaa tunne, että joku etsii sitä. Dori ei ehkä muista tarkalleen mitä—tai ketä—se etsii, mutta se ei anna periksi, ennen kuin on saanut selville menneisyytensä salaisuudet ja oppii vielä matkalla jotain uutta: nimittäin hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

MARLIN (äänenä Tom Pöysti /  Albert Brooks) on ehkä matkannut valtameren halki kerran, mutta se ei tarkoita, että se haluaisi lähteä matkaan uudelleen. Niin ollen se ei ole erityisen innoissaan mahdollisuudesta saattaa Dori Kalifornian rannikolle etsimään tämän perhettä. Mutta Marlin kaikesta huolimatta tietää, miltä perheen menettäminen tuntuu, ja juuri Dori auttoi sitä aikanaan etsimään Nemon. Vuokkokala Marlin ei ole mikään vitsiniekka, mutta uskollinen ystävä se on—ja se tajuaa, että sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin unohtaa hermoilunsa ja epäilyksensä ja lähteä uudelle seikkailulle, tällä kertaa auttamaan ystävää.

Vuosi suuren valtameriseikkailunsa jälkeen NEMO (äänenä Sampo Kovalainen/Hayden Rolence) viettää taas tavallista kalalapsen elämää: käy koulua ja asuu koralliriutalla isänsä ja naapurinsa Dorin kanssa. Hurja seikkailu kauas ei ole lannistanut sen iloista mieltä. Itse asiassa kun Dori alkaa muistaa irrallisia pätkiä menneisyydestään ja tahtoo lähteä uskaliaalle matkalle etsiäkseen perheensä, Nemo tarjoutuu ensimmäisenä auttamaan. Nemo on ehkä nuori vuokkokala, jolla on ikioma onnenevä, mutta se uskoo täydestä sydämestään Doriin—sillä se tietää tasan tarkkaan, millaista on olla erilainen.

HANK (äänenä Pentti Sveholm/Ed O’Neill) on mustekala, jolla on vain seitsemän lonkeroa: se on nimittäin hukannut yhden lonkeron—sekä huumorintajunsa—jossain matkan varrella. Mutta Hank on aivan yhtä näppärä kuin kahdeksanlonkeroiset lajitoverinsa. Tämä taitava karkuri, joka osaa maastoutua hämmästyttävän hienosti, tapaa ensimmäisenä Dorin sen saavuttua Merieläinpuistoon. Mutta oitis käy selväksi, ettei Hank kaipaa uusia ystäviä. Se tahtoo vain yhden asian—menolipun kuljetusautoon, joka suuntaa Clevelandin akvaarioon, missä se voi viettää rauhallista elämää ylhäisessä yksinäisyydessä.

DESTINY (äänenä Anna-Maija Tuokko /  Kaitlin Olson) on ehkä kömpelö uimari, mutta sillä on suuri sydän. Itse asiassa kaikki siinä on suurta—ovathan valashait merten suurimpia kaloja. Destiny asuu Merieläinpuistossa, missä sen altaaseen putkahtaa eräänä päivänä merkillisen tutunoloinen palettivälskäri. Destiny häpeää hieman omaa kömpelyyttään, joka johtuu sen likinäöstä, mutta Dorin mielestä se ui aivan upeasti. Ja Dorin riemuksi käy ilmi, että tämä iso ystävä osaa niin ikään puhua valasta.

BAILEY (äänenä Jukka Puotila / Ty Burrell) on Merieläinpuiston oma maitovalas, joka on sitä mieltä, että sen luontaiset kaikupaikannuskyvyt ovat epäkunnossa. Hyvä uutinen—tai huono, näkökulmasta riippuen—on kuitenkin se, että lääkärit eivät ole löytäneet siitä mitään vikaa. Bailey esiintyy mielellään kovaonnisena uhrina saadakseen naapurinsa sympatiat: valashai Destiny ei kuitenkaan tunnun pystyvän puhumaan sille järkeä.

JENNI (äänenä Milka Ahlroth / Diane Keaton) ja SAULI (äänenä  Risto Kaskilahti/ Eugene Levy) tekisivät mitä vain löytääkseen ainokaisen lapsensa, Dorin. Pienenä he hoivasivat ja suojelivat sitä ja halusivat opettaa sille taitoja selviytyä elämässä puutteellisesta muistista huolimatta. Jenni voi vaikuttaa hilpeältä ja häilyväiseltä—mutta se on hyvin suojeleva äiti ja fiksu roolimalli. Sauli taas on armoton vitsailija, mutta tärkeintä sille on kuitenkin opettaa huonomuistinen lapsensa selviytymään elämässä.

SÄKÄ (äänenä Jussi Lampinen / Idris Elba) ja RUORI (äänenä Jani Karvinen / Dominic West) ovat laiskoja merileijonia, jotka on hoidettu kuntoon Merieläinpuistossa. Marlin ja Nemo löytävät ne loikoilemasta lämpimältä—ja hyvin halutulta—luodolta meripuiston edustalta. Nämä merileijonat todella nauttivat rennosta elämästään eivätkä mielellään haluaisi tulla häirityksi päiväunillaan—mutta ei toisaalta niiden haukkukaan haavaa tee.

HERRA RAUSKU (äänenä Mikko Kivinen / Bob Peterson) on riutan musikaalinen opettaja, joka ottaa Nemon koulutuksen—ja tämän muiden vedenalaisten ystävien opettamisen—hyvin vakavasti. Eniten opettaja Rauskun oppitunneista pitää kuitenkin Dori, joka toimii tämän iloisena, joskin tarpeettomana, kouluavustajana heidän opettavaisilla retkillään.

BECKY (äänenä Torbin Bullock) on omintakeinen ja hieman höyrähtänyt kuikka, joka tykästyy Marliniin. Vaikka se ei juuri herätä luottamusta—varsinkaan yhden epäileväisen vuokkokalan mielestä—se taitaa olla paljon fiksumpi kuin miltä ulospäin näyttääkään.

TÄRSKY (äänenä Petteri Summanen / Andrew Stanton) ja TYRSKY (äänenä Luca Vieri / Bennett Dammann) ovat ehkä valtameren viileimmät kilpikonnat. Ne ovat aina valmiita ojentamaan auttavan räpylän pulassa oleville kaloille. Siinä, että on surffaillut meressä yli sata vuotta, on kieltämättä omat hyvät puolensa.

SAUKOT ovat äärettömän söpöjä. Ja kukapa voisi vastustaa niiden suloisia karvanassuja?
 

Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland