keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Eläville ja kuolleille

Teemoja: menetykset, kärsimys, surusta selviytyminen

Synopsis: Perheen nuorempi poika on kuollut traagisessa onnettomuudessa omakotitalon pihamaalla. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa hiljaa ja myötätuntoisesti tavallisen perheen – vanhempien ja isoveljen – toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa hiljaa ja myötätuntoisesti tavallisen suomalaisperheen toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Menetys muuttaa vähitellen perheen näennäisesti samanlaisena jatkuvan arjen.

Suru ja suremattomuus, miehen naisen ja lapsen suremistapojen erilaisuus ja -aikaisuus, sekä ympäristön tarve unohtaa ja jatkaa elämää ”kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan” ovat eräitä pohjimmiltaan toiveikkaassa elokuvassa esille nousevia teemoja.

Elokuva perustuu todelliseen, 1986 sattuneeseen tapahtumasarjaan Pietarsaaressa, ja sen käsikirjoitus on kirjoitettu tiiviissä yhteistyössä lapsensa menettäneen perheen kanssa.
 
Oppimateriaalin tehtävät on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sari Kuusniemi ja uskonnon ja psykologian lehtori Laura Paljakka Martinlaakson lukiosta.
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
 
Oppimateriaali on laadittu vuonna 2005. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Eläville ja kuolleille

Perheen nuorempi poika on kuollut omakotitalon pihamaalla sattuneessa onnettomuudessa. Jäljelle jääneet yrittävät löytää tietä eteenpäin surun keskellä. Perheen äidin surressa lohduttomasti isän tehtäväksi jää huolehtia perheen arkirutiineista. Ja eloonjäänyt poika kokee menettäneensä paitsi pikkuveljensä myös vanhempansa. Lähiympäristön ymmärtämättömyys vaikeuttaa perheen tilannetta ja raskaan menetyksen myötä esille alkavat nousta aiemmat, käsittelemättömät ja vaietut menetykset…

Elokuva alkaa onnettomuuden jälkeisestä päivästä ja seuraa hiljaa ja myötätuntoisesti tavallisen suomalaisperheen toipumista ensimmäisen suruvuoden ajan. Menetys muuttaa vähitellen perheen näennäisesti samanlaisena jatkuvan arjen. Suru ja suremattomuus, miehen naisen ja lapsen suremistapojen erilaisuus ja -aikaisuus, sekä ympäristön tarve unohtaa ja jatkaa elämää ”kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan” ovat eräitä pohjimmiltaan toiveikkaassa elokuvassa esille nousevia teemoja.

Elokuva perustuu todelliseen, 1986 sattuneeseen tapahtumasarjaan Pietarsaaressa, ja sen käsikirjoitus on kirjoitettu tiiviissä yhteistyössä lapsensa menettäneen perheen kanssa.

Alkuperäinen nimi:
Eläville ja kuolleille
Julkaisuvuosi:
2005
Pituus:
99 min.
Levittäjä:
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Kari Paljakka
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Hannu-Pekka Björkman, Katja Kukkola, Johannes Paljakka, Mari Rantasila, Tommi Korpela, Risto Salmi
Nimi ruotsiksi:
För de levande och de döda
Familjens yngste son har dött i en olycka på egnahemshusets gård. De anhöriga försöker gå vidare mitt i sorgen och saknaden. Familjens mor har försjunkit i sorgen och det ankommer på fadern att sköta de vardagliga rutinerna. Den äldre pojken upplever att han inte bara förlorat sin lillebror, utan också föräldrarna.