keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Mikä vaikutus Grönlannin jäätikön sulamisella voi yhden teorian mukaan olla Golf-virtaan ja Euroopan ilmastoon? 

Golf-virralla uskotaan olevan suuri merkitys Pohjois-Euroopan ilmastoon. Se kuuluu maailmanlaajuiseen merivirtojen järjestelmään ja tuo lämmintä vettä Meksikonlahdelta sekä aina Intian Valtamereltä ja Tyyneltä Valtamereltä asti. Pumppu käynnistyy Grönlannin rannikolla raskaan, kylmän ja suolaisen meriveden vajotessa kohti merenpohjaa ja suuntautuessa kohti päiväntasaajaa. Nyt on havaittu, että pumppu on hiljenemässä johtuen sadevesien ja jäätiköiden sulamisvesien tuottamasta makeasta vedestä. Teoria on selostettu täällä.
 
2. Miten maailman jäätiköt voivat tällä hetkellä? 
Tutustukaa maailman jäätiköihin ja tehkää esim. ryhmätyö aiheesta. Ottakaa selvää eri jäätikkötyypeistä ja niiden syntytavoista. 
Tietoa aiheesta löydät täältä.
Jäätiköiden sulamista yleisesti käsitellään esim. täällä.
 
Helsingin Sanomat kirjoitti Grönlannin jäätikön sulamisesta tiistaina 29.8.2006. Uutisen mukaan Grönlannin jäätiköt sulavat kolme kertaa nopeammin kuin kymmenen vuotta sitten. “Ellei sulaminen enää tästä hidastu, ovat Grönlannin jäätiköt historiaa viimeistään noin 300 vuoden kuluttua. Niiden sisältämä vesimäärä nostaisi meren pintaa vajaalla seitsemällä metrillä. Miljardien ihmisten kodit jäisivät veden alle. Tiedeyhteisö alkaa olla vakuuttunut siitä, että jäätiköiden sulaminen johtuu suurelta osin ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.”