keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: lähihistoria, vaihtoehtohistoriat, Itä-Saksa, perhe

Synopsis: Itä-Saksalaisen Alexin äiti on aktiivinen sosiaalisen edistyksen puolestapuhuja. Eräänä päivänä äiti kokee järkytyksen ja vaipuu koomaan. Sillä välin tapahtuu suuria muutoksia: Berliinin muuri kaadetaan ja Saksat yhdistyvät. Äiti herää koomasta, mutta hänen sydämensä on edelleen niin heikko että pieninkin järkytys voisi olla kohtalokas. Alex uskoo, että muurin murtuminen ja kapitalismin tulo Itä-Saksaan olisivat äidille liikaa. Hän päättää hoitaa äitiä kotona ja ylläpitää mennyttä Itä-Saksaa. Tehtävä muuttuu päivä päivältä vaikeammaksi, kun kaikki rahasta suolakurkkuihin on muuttunut ja äiti haluaa voimistuessaan katsoa uutisia ja käydä ulkona. 

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun ja lukioon.

Oppimateriaalin on laatinut ohjaaja ja elokuvakasvatuksen kouluttaja Hanna Karppinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2003. Linkit on tarkistettu 7.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Goodbye Lenin

Lokakuussa vuonna -87 oli huono aika vaipua koomaan jos asui Itä-Saksassa – ja juuri tämä tapahtui Alexin äidille, joka oli aktiivinen sosiaalisen edistyksen ja joka päiväisen elämän parantaja sosialistisessa Itä-Saksassa. Alexille tuli ongelma kun hänen äitinsä 8 kk myöhemmin yllättäen herää. Äidin sydän on niin heikko, että pieninkin järkytys voi hänet tappaa. Mikä olisi järkyttävämpää kuin Berliinin muurin sortuminen ja kapitalismin voittokulku rakkaassa kotimaassa? Pelastaakseen äitinsä Alex muuttaa perheen asunnon menneisyyden saarekkeeksi, jossa äitiä rakastettavasti pidetään siinä uskossa, että mikään ei ole muuttunut.

Se mikä elkaa pienenä valkoisena valheena kasvaa kasvamistaan ja pian karkaa käsistä. Päivä päivälta Alexin äiti tuntee voivansa paremmin haluten katsoa TV:ta ja jopa nousta vuoteesta.

Ihanalla, koskettqavalla ja koomisella tavalla Wolfgang Becker kertoo tarinan kuinka rakastava poika yrittää siirtää vuoria ja luoda ihmeitä säilyttääkseen äitinsä terveyden – ja pitää hänet siinä uskossa, että Lenin loppujen lopuksi todella voitti.

Alkuperäinen nimi:
GOODBYE LENIN
Julkaisuvuosi:
2003
Pituus:
118 min.
Levittäjä:
Kamras Film Group
Tuotantomaa(t):
Saksa
Ohjaus:
Wolfganga Becker
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Daniel Brühl, Katrin Sass, Chulpen Khamatova, Maria Simon, Florian Lukas
Nimi ruotsiksi:
GOODBYE LENIN