keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

1. Palauttakaa elokuva mieleenne syventymällä sen eri tarinoihin. Jakakaa kertomukset ryhmille pohdittaviksi: 
  • Abiturientti Santeri (Juha Varis) painiskelee rakkaushuolien kanssa. 
  • Muusikko Esa (Juha Kukkonen) yrittää isänsä 60-vuotispäivillä parantaa rahatilannettaan. 
  • Tarjoilija Leena (Liisa Vuori) yllyttää työtovereitaan romanssiin. 
  • Paperitehtaalla työskentelevä Ilpo (Heikki Rantanen) tulee flunssaisena kotiin kesken työpäivän ja tapaa ei-toivotun vieraan kotonaan. 
  • Milja (Elina Hoffrén) todistaa miehensä kuolemaa terveyskeskuksessa. 
  • Nuori yksinhuoltajaäiti Anni (Sanna Hietala) on hukuttautumassa jokeen. 
Kerratkaa ryhmässä tapahtumien kulku tarinassanne. Pohtikaa sitten seuraavia kysymyksiä: 
  • Kuka tai ketkä ovat tarinan keskeiset henkilöhahmot? Mitä saatte tietää heistä? Voiko tarinasta erottaa päähenkilön? Onko siinä sankari ja riivaaja? Jos on, ketkä, mitkä, millaiset? (Henkilöhahmoista ks. esim. Fucking Åmål -elokuvan oppimateriaali)
  • Mikä on tarinaa kuljettava voima, keskeinen ristiriita, jota tarinassa ratkotaan? 
  • Mikä on tarinan ratkaisu? Mitkä syyt siihen johtavat? 
 
2. Kuunnelkaa ryhmien esittämät yhteenvedot ja jatkakaa keskustelua yhteisesti: 
 
a) Mikä yhdistää elokuvan tarinoita? (Kysymystä voi pohtia temaattiselta kannalta: Henkilöitä yhdistää valintojen tekeminen. Miksi valinnat ovat sellaisia kuin ovat? Mitä vaihtoehtoja henkilöillä olisi? Tarinoita yhdistää myös Annin kohtalo, jota ne jotenkin sivuavat. Miten Anniin suhtaudutaan? Miksi juuri Annin tarina kokoaa elokuvan? Lisäksi kysymystä voi lähestyä elokuvakerronnan kannalta: tarinoita yhdistää samanaikaisuus, jota korostetaan viittauksilla benji-hyppyihin ja pamauksella, joka syntyy lentokoneen rikkoessa äänivallin.) 
 
b) Millaisiin tunnelmiin elokuva jättää katsojan? Millainen on kerronnan sävy? Millä keinoilla se luodaan? 
 
3. Pohtikaa, miksi elokuvan nimi on Joki. (Joki on tietysti yhden keskeisen tarinan tapahtumapaikka. Nimeä voi kuitenkin pohtia myös metaforana: Millainen joki on verrattuna vaikkapa lampeen? Miksi Joki eikä esimerkiksi Hyppy tai Pamaus?) 
 
4. Kokeilkaa oman episodimaisesti rakentuvan elokuvan ideoimista. Ottakaa lähtökohdaksi oheinen uutinen: 
 
Hiirihaukka ammuttiin hääkirkossa 
KIURUVESI. Ikkunan läpi kirkkoon lentänyt hiirihaukka ammuttiin Kiuruvedellä lauantaina. Katonrajassa ollutta lintua ei saatu muulla tavoin poistetuksi ennen kirkossa alkanutta häätilaisuutta. Hiirihaukka lennähti kirkkoon kahden ikkunaruudun läpi. Se säilyi vahingoittumattomana ja lensi 12 metrin korkeudelle katonrajaan. 
Pastori ilmoitti, että lintu on poistettava ennen häätilaisuuden alkua. Paikalle hälytettiin palokunta ja häävieraat odottivat ulkona. Palokunnalla ei ollut sopivia välineitä linnun tavoittamiseksi, joten ainoaksi keinoksi jäi ampuminen. Palomies ampui linnun ilmakiväärillä, ja vihkimistilaisuus pääsi alkamaan ajallaan. 
STT (HS 19.8.2002) 
 
Edetkää esimerkiksi näin: Sopikaa yhteisesti, mitkä seikat yhdistävät elokuvanne eri tarinoita. Valitkaa uutisen pohjalta tarinoiden keskeiset henkilöt. 
(Uutinen määrittää ajan ja paikan: kiuruveteläinen kirkko loppukesän lauantaina. Kellonaika kannattaa sopia yhdessä. Uutinen ohjaa myös henkilöiden valinnassa: Pappi määrää linnun poistettavaksi, palomies ampuu sen. Jossain valmistautuvat morsian ja sulhanen, kenties eri paikoissa. Hääväki odottaa – sen joukosta voi poimia monia kohtaloita. Väkeä voi tarpeen mukaan keksiä lisää.)
 
Jakaantukaa ryhmiin ja sopikaa, kenen tarinaa mikin ryhmä alkaa työstää. Pitäkää ryhmässä mielessänne hyvän tarinan ominaisuudet: Miettikää, mikä saa katsojan kiinnostumaan kertomuksestanne ja mikä pitää mielenkiinnon yllä. Varmistakaa, että tarinallanne on jotain sanottavaa elämästä. 
 
Voitte ryhmässä visualisoida tarinaanne piirtämällä, maalaamalla ja leikkaamalla lehdistä kuvia, joiden avulla voitte välittää ideanne muille. Kertokaa tarinat koko luokalle ja arvioikaa niitä yhteisesti: Mikä toimisi? Mikä ei ja miksei? Mikä tarinoista voisi olla koko elokuvaa kokoava kertomus? Millä perusteella? (Yhdessä viriteltyjä tarinoita voi työstää myös yksilötöinä: niitä voi kokeilla kirjoittaa novelleiksi.)