keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

Syrjintä on vakava ihmisoikeusongelma myös Euroopassa. Syrjinnän kohteeksi joutuvat esimerkiksi maahanmuuttajat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja romanit. Amnesty tekee aktiivista rasismin ja syrjinnän vastaista työtä kaikkialla maailmassa. Ihmisoikeudet kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille ihmisille. Syrjinnän kielto on ihmisoikeuksien puolesta tehtävän työn kulmakivi.
 
Syrjinnän perusteita voivat olla etninen alkuperä, sukupuoli, uskonto tai poliittinen tai kulttuurinen tausta. Syrjinnän syynä voi olla myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluminen tai vammaisuus. Rasismin kohteeksi joutuvat usein etniset vähemmistöt, turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset. Heidän kohdallaan syrjintä johtaa monessa tapauksessa taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien loukkauksiin.Rasismi ja syrjintä ovat vaikea ja laajalle levinnyt ihmisoikeusongelma myös Euroopassa. Useat ihmisryhmät eivät voi saada töitä tai koulutusta, vuokrata asuntoa tai yksinkertaisesti kävellä kadulla siksi, että ovat ”väärän värisiä" tai kuuluvat ”väärään” etniseen ryhmään. Vakavimmillaan rasistiset asenteet ilmenevät väkivaltana.
 
Ulkomaiden kansalaiset ja etniset vähemmistöt joutuvat muun syrjinnän lisäksi usein kärsimään viranomaisten suhteettomasta voimankäytöstä. Monissa maissa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia on lisäksi viime vuosina kavennettu ”kansallisen turvallisuuden” nimissä. Amnesty on raportoinut eurooppalaisten lakien ja käytäntöjen vaikutuksesta ulkomaan kansalaisiin ja turvapaikanhakijoihin. Myös islamofobia ja antisemitismi ovat lisääntyneet Euroopassa.
 
(http://www.amnesty.fi/mitateemme/teemat/rasismi-ja-syrjinta, 20.1.2010)
 
1. Lukekaa Amnestyn määritelmä syrjinnästä ja rasismista sekä Ylen juttu ohjaaja Neil Hardwickista. ("Neil Hardwick: Suomi ei ole poikkeuksellisen rasistinen maa". YLE Uutiset / Maria Heinola 12.1.2010.) Laittakaa luokkaan keskustelu pystyyn aiheesta ”suomalaiset ja rasismi”. Keskustelkaa. Ottakaa kantaa ja muodostakaa mielipiteitä.
 
2. Lukekaa myös Helsingin Sanomien artikkeli Tarja Halosen ja Martti Ahtisaaren näkemyksistä maahanmuuttopolitiikkaan (Marko Junkkari: "Halonen ja Ahtisaari eri linjoilla maahanmuuttopolitiikasta", HS 17.3.2009). Kirjoita oma julistuksesi maahanmuuttopolitiikan suhteen.