keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elokuvakerronta ja käsikirjoitus

1. a. Miten elokuva Katto on rakennettu? Millainen rytmi siinä on? Mikä on käännekohta?
b. Millaista elokuvan dialogi on? Miten eri henkilöt puhuvat? Miten henkilöiden välinen dynamiikka kehittyy? Miten roolit vaihtuvat?
c. Miten paikkoja ja maisemaa käytetään elokuvan kerronnassa? Millaisia merkityksiä ne saavat?

2. Mitä katsojalle näytetään? Millä keinoilla tapahtumista kerrotaan? Kiinnitä huomiota mm. otosten kestoon, kuvakulmiin ja kuvakokoihin.

3. Ohjaaja Teppo Airaksinen sanoo Episodi-lehden haastattelussa:
”Pidän tästä elokuvasta, koska siinä ei tule asioihin ratkaisua, ja tavallaan se on helpotus. Etenkin jos vertaa aiempiin elokuviini, koska ne on suunnattu isolle yleisölle, ja kaikki pitää selittää.” Mitä luulet hänen tällä tarkoittavan?

4. Elokuvan käsikirjoittaja Melli Meikkula tunnetaan erityisesti komedian käsikirjoittajana. Hän on käsikirjoittanut mm. tv-sarjoja Putous, Downshiftaajat, Kimmo, Onnela, Miitta-täti sekä Hyvät ja huonot uutiset. 
a. Millaisia komediallisia piirteitä elokuvassa Katto on?
b. Mitä hyötyä vakaville ja vaikeille asioille nauramisesta voi olla?
c. Mille asioille Katossa nauretaan?

Käsikirjoittaminen

Melli Maikkula on käsikirjoittanut Katon oman sarjakuvansa pohjalta, taustalla ovat hänen omat kokemuksensa. Maikkula kertoo Kansan Uutisten haastattelussa käsikirjoittamisen olevan hänelle ensisijaisesti ajatustyötä: ”ensin tulee havainto, jonka pitää olla mahdollisimman totuudellinen, ilman tulkintaa tai arvottamista. (…) Hyvä käsikirjoittaminen on tarkkaa ajattelemista. Ajatukset on ajateltava riittävän monta kertaa ja vietävä tarpeeksi pitkälle, jotta ne ovat orgaanisia ja hyviä.” Maikkula on myös todennut, että ”kaikki lähtee havainnosta, kun joku asia mietityttää. Konflikteista syntyy hyvää draamaa.” (lähde).

1. Etsi hyvää elokuvan aihetta ympäristöäsi havainnoimalla. Kirjaa havaintosi ylös ja tiivistä se elokuvan aiheeksi. Voit myös hahmotella elokuvan synopsiksen aiheen ympärille.

2. ”Käytän sumeilematta omaa elämääni käsikirjoitusteni aiheena”, sanoo Melli Maikkula (lähde). Mistä oman elämäsi tapahtumasta voisit tehdä elokuvakäsikirjoituksen?

Voit tutustua lyhytelokuvaan kerronnan muotona täältä.