keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

 

Veli aurinko, sisar kuu on italialaisen Fransiskus Assisilaisen runon pohjalta tehty animaatio. 
 
Veli aurinko, sisar kuu 
Kiitetty ole sinä, Herrani, kaikista luoduistasi, 
erityisesti veljestäni auringosta, 
joka tuo päivän, jolla sinä meitä valaiset. 
Kiitetty ole sinä Herrani veljestäni tuulesta, 
ilmasta ja pilvistä, puhtaasta taivaasta sekä 
kaikista säistä, jotka pitävät luontosi elossa. 
Kiitetty ole sinä Herrani sisarestani äiti maasta,
joka ruokkii meidät ja elättää, 
kantaa monet hedelmät, värikkäät kukat ja ruohomaton. 
Kiitetty ole sinä Herrani sisarestani kuusta sekä tähdistä.
Sinä ne olet kirkkaiksi ja ihmeen kauniiksi luonut. 
(Fransiskus Assisilainen, suom. Kira Poutanen) 
 
Elokuvan tarina 
Pikku susi ei halua olla susi. Kaikki pelkäävät sitä, eikä kukaan halua leikkiä sen kanssa. Se naamioituu villisiaksi ja lampaaksi, mutta aina se paljastuu. Veli Franciscusin mielestä sen on jo aika oppia susien tavoille ja ymmärtää, että kaikilla on oma paikkansa luonnon järjestyksessä. 
 
Teemoja: erilaisuus, itsensä hyväksyminen, luonnon järjestys
 
Tehtäviä: 
 
1. Keskustellaan Veli Franciscuksesta. Millainen henkilö hän oli. Mitä hän halusi opettaa sudelle? Millaista elämää hän eli? Miten hän suhtautui luontoon ja eläimiin? Franciscus Assisilainen, oikealta nimeltään GiovanniBernardone s. 1181 tai 1182 – k. 1226 perusti fransiskaanisen veljeskunnan. Eläimet ja luonto olivat Franciscukselle tärkeitä. Katolinen kirkko onkin valinnut hänet luonnonsuojelun suojeluspyhimykseksi. ”Niin kauan, kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa”, Franciscus sanoi. Franciscuksen mukaan paratiisia ei voinut kuvitellailman eläimiä, ilman lintuja, ilman laulua ja soittoa. Tradition mukaan Franciscus olisi saarnannut myös eläimille. Erään kertomuksen mukaan Gubbion kaupungin asukkaat pelkäsivät sutta, joka oli aiheuttanut jo paljon pahaa. Franciscukselta pyydettiin apua. Hän tapasi suden ja puhutteli sitä lempeästi. Franciscus sopi suden kanssa, eikä se enää myöhemmin ahdistellut kaupunkilaisia. Kaupunkilaisten ei tarvinnut siis tappaa sutta. (Lähde: Wikipedia)
 
2. Miksi elokuvan susi ei olisi halunnut olla susi? Koska kaikki pelkäsivät sitä. Sillä ei ollut ystäviä.Veli Franciscus halusi opettaa sudelle, että kaikilla on oma paikkansa luonnossa. Keskustellaan luonnonjärjestyksestä. Mitä tarkoittaa petoeläin? Mitä sudet syövät? Ovatko sudet luonnossa lampaiden ystäviä? Miten satujen ja todellisuuden sudet eroavat toisistaan? 
 
3. Leikitään ”Karhu nukkuu” -leikkiä. 
 
4. Lauletaan leijonanmetsästyslaulua. 
 
5. Pyykkipoikahippa: Kukin leikkijä kiinnittää 4-5 pyykkipoikaa vaatteisiinsa näkyville. Äänimerkin jälkeen lähdetään ajamaan toisia takaa ja yritetään napsia toiselta pyykkipojat pois. Leikki loppuu, kun kaikkien pyykkipojat on napsittu irti. Voittaja on se, joka saa haalittua itselleen eniten pyykkipoikia.