Lajityyppi
Elokuvat voidaan luokitella niiden tyypillisten ominaisuuksien mukaan eri lajeihin. Elokuvan lajityyppejä ovat esim. lännenelokuva, nuorisoelokuva, musikaali, kauhuelokuva, sotaelokuva, rakkauselokuva, melodraama, tieteiselokuva, rikoselokuva, toimintaelokuva, film noir.
Dokumentti on historiallinen artefakti, tuote, kuten esimerkiksi kirje, valokuva, varastolista, päiväkirja tms., johon on tallennettu tapahtuma tai tapahtumia.
Dokumenttielokuva viittaa elokuvaan, joka kuvaa todellisuutta enemmän kuin fiktio- eli näytelmäelokuva. Dokumenttielokuvassa esiintyvät ihmiset ja tapahtumat ovat todellisia, ts. henkilöhahmot esittävät itseään (tai kertovat itsestään) joko tapahtuvassa tai tapahtuneissa tilanteissa. Silti kaikki elokuvat ovat enemmän tai vähemmän fiktiota, sepitettä, tekijöidensä tulkintaa todellisuudesta.
Musikaali kuluu elokuvahistorian vanhimpiin lajityyppeihin. Musikaali syntyi äänielokuvan kanssa samaan aikaan, koska luonnollisesti elokuvan äänestä haluttiin hyötyä mahdollisimman paljon. Musiikin esittämisellä hyödynnettiin ääntä monipuolisesti.
Lähteitä:
Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki
John Webster: Dokumenttielokuvan käsikirjoittamisesta
Kanerva Cederström: Dokumenttielokuvasta ja sen ohjaamisesta.
www.dayzero.co.za/steps
a) Pohtikaa elokuvantajun artikkeleiden ja linkkien avulla, onko mielekästä jakaa elokuvat kahteen pääluokkaan: fiktioon ja dokumenttiin.
b) Mitä musiikkielokuvia tiedätte? Esimerkkejä:
- Grease (tanssielokuva)
- Saturday night fever (tanssielokuva)
- Sound of music (sota, juutalaisvainot)
- Evita (henkilöhistoria)
- Cabaret (30-luku, juutalaisvainot)
- Walk the line
- Moulin Rouge!
c) Etsikää tunnettuja dokumentteja elokuvan historiasta. Esimerkkejä:
- David Griffith: Kansakunnan synty (1915)
- Alain Resnais: Yö ja Usva (1956)
- Chris Marker: Cuba Si! (1961)
© Koulukino 2024