keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Thor Heyerdahl (6.10.1914-18.4.2002) oli norjalainen biologi. Hän opiskeli maantiedettä ja biologiaa Oslon yliopistossa vuodesta 1933 lähtien. Opiskeluaikanaan hän tutustui Bjarne Kroepelieniin, mieheen joka oli ensimmäisen maailmansodan aikana viettänyt aikaa Polynesiassa. Heyerdahl opiskelikin yksityisesti antropologiaa ja Polynesian kulttuureita. Vuodet 1937-38 Heyerdahl asui Polynesiassa, syrjäisellä Fatu-Hivan saarella yhdessä vaimonsa Livin kanssa vailla minkäänlaisia nykyaikaisia mukavuuksia. Vuoden aikana hän oppi tuntemaan merivirtaukset ja tuli siihen tulokseen, että vaikka Polynesiaa pidettiin Aasiasta päin asutettuna, olivat Etelä-Amerikasta tulevat merivirtaukset luontevammat ensimmäiseksi asutuksen suunnaksi. Lisäksi hän löysi kivipatsaita, samanlaisia, joita oli löydetty myös Amerikan mantereelta. Nuorena ja tuntemattomana opiskelijana Heyerdahl ei kuitenkaan saanut tukea teorialleen.

Heyerdahl päätti osoittaa olevansa oikeassa käytännön esimerkillä. Hän purjehti vuonna 1947 Kon-Tikillä, balsapuusta rakennetulla lautalla, retkikuntansa kanssa Perusta Polynesiaan. Matka kesti 101 päivää ja sai osakseen laajaa huomiota. Merimatkasta tehty dokumenttielokuva voitti Oscar-palkinnon ja Heyerdahlin kirjoittamasta kirjasta tuli hyvin suosittu. Onnistunut merimatka osoitti, että asutuksen tuleminen Etelä-Amerikasta olisi ollut periaatteessa mahdollista. Kuitenkin edelleen ollaan sitä mieltä, että alueen perimä ja kulttuuri viittaavat asutuksen tulleen Aasiasta.

Kon-Tiki ei jäänyt Heyerdahlin viimeiseksi seikkailuksi. Hän rakensi kaksi kaislalaivaa osoittaakseen, että muinaiset egyptiläiset olisivat voineet olla yhteydessä Amerikan mantereisiin, Tigris-laivalla hän etsi todisteita Indus-kulttuurin ja Mesopotamian yhteydestä ja Mustanmeren rannalta hän taas etsi merkkejä Snorri Sturlusonin aasajumalien alkuperästä.

Heyerdahl oli naimisissa kolme kertaa ja hänellä oli yhteensä viisi lasta.

Lisätietoa

Artikkeli Wikipediassa

Kon-Tiki –museo

Youtubesta löytyy pätkiä alkuperäisestä dokumenttielokuvasta tai kirjoittamalla hakukenttään ”Kon-Tiki original”

Kirjallisuus

Heyerdahlin teokset: Fatuhiva ja Kon-Tiki (uusi painos otettu 2013, sisältää myös kuvia ja karttoja).

Tehtävä

  • Etsi internetistä tietoa Thor Heyerdahlista ja hänen elämästään. Pohdi löytämäsi tietojen ja elokuvassa annetun kuvan perusteella Heyerdahlia ihmisenä. Miten luonnehtisit häntä?