keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Laika-studio on erikoistunut ns. stop motion -tekniikkaan. Hahmot luodaan kolmiulotteisina nukkeina ja niitä liikutellaan hitusen, otetaan kameralla kuva, liikutetaan taas hieman ja otetaan uusi kuva. Näistä yksittäisistä kuvista muodostuu nukkeanimaation liikkeen tuntu. Kubon käsintehtyä nukkeanimaatiota täydennettiin tietokoneavusteisesti, esimerkiksi origamihahmojen luomisessa ja taustoissa on käytetty CG:tä (Computer Graphics).
Laika-studion aiempia animaatioelokuvia ovat Coraline ja toinen todellisuus (2009), ParaNorman (2012) ja Boksitrollit (2014). Voit käydä katsomassa täältä, kuinka Kubon animaationukkeja tehtiin.

  • Verratkaa Kubon ja samuraiseikkailun animaatiota muihin animointitekniikoihin: esimerkiksi Pixar-studioiden täysin tietokoneella tehtyihin animaatioihin tai käsinpiirrettyihin, kuten Ghibli-studion animaatioihin.

Brittiläisen Aardman-studion tunnetuimmat animaatiot Wallace & Gromit ja Late Lammas on myös tehty stop motion -tekniikalla, mutta niiden nuket on tehty muovailuvahasta. Piirretyssä animaatiossa on perinteisesti piirretty hahmojen liikkeiden eri versiot läpinäkyville kalvoille, nykyisin suoraan piirrospadin avulla tietokoneelle. Esimerkiksi Studion Ghiblin elokuva Henkien kätkemä on perinteinen piirrosanimaatio. Suomalaistekijöiden usein suosimassa pala-animaatiotekniikassa liikutellaan paperinpalasia. Tunnettuja pala-animaatioita ovat esimerkiksi Hinku ja vinku –animaatiot, jotka opettivat lapsille käytöstapoja 1970-luvulla.

  • Millaisen tunnelman eri animaatiotekniikat luovat? Sopivatko eri tekniikat erilaisiin tarinoihin?
  • Millaisella tekniikalla itse tekisit animaation? Animaatiotekniikoiden rajana on vain mielikuvitus: voit löytää YouTubesta esimerkkejä vaikkapa hiekka-animaatiosta tai erilaisista sekatekniikoista.
  • Keksikää pienissä ryhmissä joku uusi materiaali, jonka avulla voisi animoida. Mihin aiheeseen se sopisi?