keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Henkilökohtainen kokemus ja ennakkoluulot

Elokuva keskittyy pitkälti ohjaaja Wille Hyvösen omiin ennakkoluuloihin hänen kummisetänsä Sepon ja Pinin suhteen aitoudesta.

Olemme kenties tottuneet tarkastelemaan maailman kansoja erottavia asioita enemmän ja tarkemmin kuin heitä yhdistäviä. Ennakkoluulot liittyvät usein myös yleistämiseen, tiedon puutteeseen ja omiin pelkoihin. Useasti ennakkoluulot kohtaavat oman henkilökohtaisen kokemuksen, joka voi muuttaa aikaisempaa ajattelutapaa hyvinkin paljon.

 • Mieti, miten joku henkilökohtainen kokemus on muuttanut käsityksiäsi. Minkälaisia ennakkoluuloja sinulla on tai on ollut erimaalaisia ihmisiä kohtaan? Keskustelkaa ryhmissä.
   
 • Millaisia ennakkoluuloisia käsityksiä ja stereotypioita löydät sinua ympäröivästä maailmasta? Etsi esimerkkejä musiikista, elokuvista, televisiosta, lehdistä, nettisivuilta, keskustelupalstoista yms. 
   
 • Kootkaa ryhmässä omat ennakkoluulonne. Jokainen ryhmän jäsen ottaa stereotyyppisesti leimatun henkilön roolin, jolla myös on ennakkoluulonsa toisesta ryhmän jäsenestä. Tehkää sitten pieni näytelmä, jossa epäilette toistenne motiiveja ja käytöstä.
 • Mitä ristiriitatilanteita Willen ja Sepon välille dokumentin aikana syntyy? Millä tavoin tilanne kehittyy äärimmilleen? Listaa kohtaukset. Poimi elokuvasta kohtauksia ja repliikkejä joissa Willen ennakkoluulot tulevat erityisesti ilmi.

Monikulttuuriyhdistys Familia Club ry on tutkinut suomalaisten miesten ja thaimaalaisten naisten välisiä suhteita. Tutkimuksesta on selvinnyt yleisellä tasolla mm. seuraavia asioita:

“ Thaimaalaiset naiset näyttäytyvät viranomaisten ja muiden kotouttamistoimijoiden silmissä usein vaikeasti tavoitettavana ja haavoittuvassa asemassa olevana maahanmuuttajaryhmänä. Tällä viitataan mm. heidän asemaansa avioliittomuuttajina sekä ongelmallisten ilmiöiden esiintymiseen kuten palveluiden ulkopuolelle jäämiseen, thai-hierontapaikoissa työskentelyyn ja parisuhdeväkivaltaan. Kaikki thaimaalaiset naiset eivät kuitenkaan kuulu tähän haavoittuvassa asemassa olevien ryhmään.”

“Suomalais-thaimaalaisiin suhteisiin liittyy paljon mielikuvia ja suhtautumistapoja, jotka rakentavat suhteelle kielteistä ja ongelmallista leimaa. Kielteinen leima liittyy toisaalta epäilyihin suhteen synnystä seksiturismin tai vaimonvälityksen seurauksena sekä lumeavioliitto- syytöksiin. Toisaalta ennakkoluulot ja kielteiset stereotypiat liittyvät myös kyseisiin suomalaisiin miehiin joko hyväksikäyttäjinä tai ”peräkammarin poikina” sekä heidän thaimaalaisiin vaimoihinsa laskelmoivina rahan perässä juoksijoina tai seksityöläisinä. On totta, että osa suomalais-thaimaalaisista suhteista on saanut alkunsa suomalaisen turistin ja thaimaalaisen baaritytön tapaamisesta, mutta tämä stereotyyppi antaa suomalais-thaimaalaisista liitoista aivan liian yksipuolisen kuvan ja jättää varjoonsa todellisuuden lukuisat vaihtoehtoiset tarinat. Lisäksi ympäristön negatiivisten asenteiden kohtaaminen voi olla suomalais-thaimaalaisten perheiden arjessa toisinaan hyvinkin raskasta. ”

Pohtikaa ryhmissä seuraavia kysymyksiä ja niiden vastauksia. Keskustelkaa ja kirjatkaa erilaiset näkökulmat ylös. Esittäkää ne sitten koko luokalle. Löytyikö saman ryhmän jäsenten välillä mielipide-eroja?

Kysymyksiä

 • Mitkä olettamukset thaimaalaisten naisten ja suomalaisten miesten välisistä avioliitoista voivat mielestäsi olla totta? Mitkä elokuvan tilanteet vahvistivat näitä käsityksiä entisestään? Mitkä tilanteet loivat toisen näkökulman suhteelle?
 • Mitä ajattelit Willestä elokuvan aikana? Epäilitkö sinä Pinin ja Sepon välistä rakkautta? Miksi tai miksi et epäillyt?
 • Minkälaiset tilanteet synnyttävät ennakkoluuloja? Minkälaiset tilanteet saavat ne poistumaan?
 • Mikä sinun mielestäsi oli dokumentin ratkaiseva käännekohta, joka aiheutti Willessä muutoksen?
 • Mitä voisit tehdä vähentääksesi ennakoluuloja? Mitä yhteiskunnan pitäisi tehdä?
 • Mitä mieltä olet Suomessa käytävästä ulkomaalaisiin liittyvästä keskustelusta?
 • Voivatko muunmaalaiset ihmiset olla uhka suomalaisuudelle tai suomalaiselle yhteiskunnalle?

Thaimaassa Wille pyysi thaimaalaisia miehiä ottamaan selvää onko Sepon ja Pinin välinen rakkaus aitoa. Vastatkaa myös Willen esittämiin kysymyksiin:

 • Voiko rakkautta tuomita? Voiko sen nähdä joku muu ulkopuolinen henkilö? Mistä voi tietää milloin se on prostituutiota, milloin rakkautta?