keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

s. 26.2.1802 (Besançon)

k. 22.5.1885 (Pariisi)

Victor Hugo oli ranskalainen kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Pariisin Notre-Dame (1831) ja Kurjat (1862).

Hugo heräsi kirjalliseen kutsumukseensa jo varhaisina poikavuosinaan. Hänen runonsa saavuttivat palkintoja erilaisissa kirjoituskilpailuissa, ja jo hieman yli kaksikymmenvuotiaana, Hugo lukeutui ranskalaisen romantiikan merkittävimpiin edustajiin.

Hugo käytti kirjallista kuuluisuuttaan yhteiskunnallisten asioiden ajamiseen. Hän oli peräänantamaton ihmisoikeuksien puolustaja, ja teki työtä mm. kuolemantuomion poistamiseksi. Poliittisten näkemystensä seurauksena, Hugo joutui maanpakoon vuonna 1852 ja kulkeutui Brysselin ja Jerseyn kautta Guernseyn saarelle, jossa eli vanhoille päivilleen asti kirjoittaen monet merkkiteoksistaan.

Hugon varhainen pääteos Pariisin Notre-Dame -tunnetaan edelleen hyvin. Näytelmien lisäksi, siitä on tehty myös useita elokuva- ja televisiosovituksia, kuten Disneyn animaatioelokuva Notre Damen kellonsoittaja vuonna 1996. Toinen Hugon historiaan jääneistä suurteoksista, Kurjat, on puolestaan kohonnut yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta kuvaavien ja moraalisesti puhuttelevien teosten klassikoksi. Entisen kaleeriorjan Jean Valjean henkilöhahmon ympärille kutoutuva tarina on kuvaus yhteisön tallomaksi joutuneista, oikeudenmukaisuuden ulkopuolelle rajatuista ihmisistä, mutta myös varauksettomasta lähimmäisenrakkaudesta.

Hugo oli niin ikään kirjailijoiden tekijänoikeuksien varhainen puolestapuhuja. Häneen viitataankin monesti moraalisesti vastuuntuntoisena kirjailijaintellektuellin malliesimerkkinä.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2011

Lisätietoa: Wikipedia

1. Tutustukaa kirjailija Victor Hugoon edellä olevien lähteiden avulla.  Disneyn Notre Damen kellonsoittaja lienee varmasti tuttu monelle ja nyt myös Kurjat (Les Misérables). Miten kyseisissä tarinoissa näkyy Victor Hugon oma elämä?

Victor Hugo joutui maanpakoon arvosteltuaan presidentiksi valittua Napeleon III ankarasti 1850-luvulla.  Hän olisi voinut palata kotimaahansa Napeleon III armahdettua kaikki maanpakoon määrätyt. Victor Hugo palasi takaisin Ranskaan kuitenkin vasta 1870  kun Napoleon III oli  kukistettu vallasta ja Ranska jälleen muutettu tasavallaksi.

Maanpako tarkoittaa pakolaisuutta, jossa on selkeästi kielletty palaamasta, muun muuassa vankilan, kuoleman tai muun rankaisutoimen uhalla. Maanpako on usein poliittinen rankaisutoimi. Yleensä tehdään selvä ero sisäisen maanpakolaisuuden eli maan sisällä tapahtuvan pakkomuuton ja ulkoisen maanpakolaisuuden, joka tarkoittaa yleensä karkotusta asuimaansa ulkopuolelle. Lähde: wikipedia

2. Miettikää mitä oikeasti tarkoittaa kun ihminen määrätään maanpakoon. Kirjoita essee otsikolla ”Maanpaossa” tai otsikoi itse.