Uusperheen dynamiikka
Helsingin Sanomissa kirjoitettiin uusperheistä 20.10.2014 ("Uusperheitä jo joka kymmenes – Pajalan taloudessa on nyt kymmenen jäsentä"). Jutussa todettiin että “Uusperheiden liiton arvion mukaan jopa 15 prosenttia lapsiperheistä on jo uusperheitä, joihin kuuluu lapsia äidin tai isän aiemmista suhteista. Koko maassa uusperheitä oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna lähes 53000. Parissakymmenessä vuodessa uusperheiden määrä on lisääntynyt neljänneksellä. Vuonna 1994 uusperheiden määrä oli hieman yli 42000.”
Kun netistä etsii uutisia uusperheistä, esiin pulpahtelevat tälläiset otsikot:
- "Haastava uusperhe” (http://www.suhdesoppa.fi/lapset-perhe/haastava-uusperhe/)
- "Väitös: Uusperhe satuttaa – ongelmana toisen lapset” (http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288626479148.html)
- "Uusperhe – mustasukkaisuutta ja henkistä kasvua” (http://pilttipiiri.fi/jutut/perhe-ja-vapaa-aika/uusperhe-mustasukkaisuutta-ja-henkista-kasvua)
- “Uusperheen sudenkuopat” (http://www.rakkaudeksi.fi/artikkelit/parisuhde/uusperheen-sudenkuopat)
1. Lue Helsingin Sanomien juttu uusperheistä. Mitä ajatuksia se herätti? Vertaa näitä ajatuksia ylläoleviin uutisotsikoihin. Ovatko ajatuksesi uutisotsikoiden kaltaisia vai eivät? Perustele.
- Miksi uusperheistä otsikoidaan näin? Miksi uusperhe koetaan haastavaksi?
- Miksi luulet että uusperheiden määrä on Suomessa lisääntynyt?
- Mitä uusperheiden haasteita Lomasankarit käsitteli? Miten haasteista selvittiin?
2. Jakautukaa ryhmiin ja keksikää ensimmäinen tapahtumapaikka, esine, lause ja tunnetila joka teille tulee mieleen. (Esimerkiksi hotelli, punainen pipo, “Mitä täällä on tapahtunut?” ja vihainen tunnetila.) Tehkää sitten pieni teatteriesitys jossa esitätte uusperhettä. Esitys tulee rakentaa tämän tapahtumapaikan, esineen, lauseen ja tunteen ympärille. Tarinassa tulee myös olla ristiriita, käännekohta ja ratkaisu. Katsottuanne kaikkien esitykset keskustelkaa niiden herättämistä ajatuksista.