keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Elämäkertaelokuvat ja historiallinen elokuva

Elämäkertaelokuva on kertomus jostakin nykyhetken tai menneisyyden todellisesta henkilöstä. Kyseessä voi olla jo valmiiksi tunnettu hahmo tai unohdettu henkilö; olennaista ovat hänen tekemänsä kiinnostavat ja merkitykselliset asiat. Erona dokumenttiin on se, että tarina dramatisoidaan ja luokitellaan fiktioksi.

Elämäkertaelokuvia on monenlaisia: perinteistä ajankulua noudattavia sankaritarinoita “suurista yksilöistä”, luonnetta piirtäviä muotokuvia sekä dramatisoituja elämäntapahtumien kuvauksia. Useimmiten elämää ei kuvata syntymästä kuolemaan, vaan keskitytään rajoja ylittäviin, henkilön kannalta olennaisiin hetkiin.

Fiktion avulla voi tehdä näkyväksi tragedioita tai unohdettuja ihmiskohtaloita. Elokuvat kytkeytyvät aikansa keskusteluihin ja arvoihin. Visuaalinen tyyli, lavastus ja kuvauspaikat ovat historiallisen elokuvan uskottavuuden kannalta tärkeitä.

Tehtäviä

1. Tutustu Vincent van Goghin elämän tapahtumiin tämän oppimateriaalin ja esim. Wikipedian avulla. Kuinka hyvin Loving Vincent -elokuva vastaa käsitystä hänen elämästään?

2. Van Goghin elämästä on tehty ainakin 12 filmatisointia. Katso lista elokuvista täältä. Mikä tekee van Goghin elämästä niin mielenkiintoisen, että elokuvantekijät tarttuvat siihen aina uudelleen? Miksi ihmisiä kiinnostaa tietää ihmisestä maalausten takana? Onko van Goghin elämässä tiettyjä tapahtumia, joiden ympärille on helppo kehittää draamaa?

3. Monesti elokuvat nostavat esiin historian vaiettuja asioita mm. tasa-arvoon, rotuun ja seksuaalivähemmistöihin liittyen. Loving Vincent -elokuvassa nousevat esiin van Goghin mielenterveysongelmat. Miten mielenterveyden horjumista käsitellään elokuvassa? Ovatko mielenterveysongelmat yleisesti taiteessa käsitelty aihe? Voiko taiteen avulla purkaa mielenterveyteen liittyviä tabuja ja muita vaikeita asioita? Aihetta voi lähestyä esim. Suomen Mielenterveysseuran materiaalien avulla.

4. Elämäkertaelokuvalle tyypillistä on, että kaikki huomio kiinnittyy päähenkilöön. Näkökulma vaihtelee henkilökohtaisten ja julkisten elämänalueiden välillä, mutta yleensä ihmisestä esitellään ennestään tuntemattomia puolia. Vincent van Goghin tarina kerrotaan elokuvassa muiden hahmojen muistojen kautta. Ketkä kaikki hahmot kertovat taiteilijasta? Millaisia näkemyksiä heillä on taiteilijasta? Eroavatko näkemykset toisistaan? Ovatko he luotettavia kertojia? Kuinka luotettavasti toisen elämästä on ylipäänsä mahdollista kertoa?

5. Mitä muita taiteilijoista kertovia elokuvia olet nähnyt? Millaisista taiteilijoista elämäkertaelokuvia yleensä tehdään ja millaisena taiteilijaelämä ja taiteilijan ammatti yleensä näissä elokuvissa näyttäytyy? Onko elokuvien antama kuva mielestäsi totuudenmukainen?