keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Mavka - Metsän laulu. Kuva: Future Film

Ihminen ja luonto

Yksi elokuvan tärkeimmistä teemoista on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Mavka – Metsän laulu herättää meitä pohtimaan, miten suhtaudumme luontoon ja pidämmekö arvokkaana sen monimuotoisuuden säilymistä.  

1. Luontosuhde. Pohdi ja keskustele parin kanssa, millainen suhde sinulla on luontoon.  

  • Viihdytkö luonnossa ja onko sinulla jokin lempipaikka missä tykkäät käydä? Onko se kenties metsässä, veden äärellä tai kallioilla? Paikan voi myös kuvata ja esitellä luokalle myöhemmin. 
  • Kuinka paljon vietät aikaa luonnossa? Onko se päivittäistä, viikoittaista tai harvemmin tapahtuvaa? Kenen kanssa käyt luonnon äärellä ja mitä tykkäät tehdä siellä? 
  • Miten luonnossa oleminen vaikuttaa sinuun ja ihmisen hyvinvointiin yleisesti? Mihin ihminen tarvitsee luontoa – ja tarvitseeko luonto ihmistä? 

2. Luonnonsuojelu. Millä tavoin voimme suojella luontoa? Pohdi parin kanssa, mitä konkreettisia tekoja jo teet tai voit tehdä, jotta luonto ja sen monimuotoisuus säilyisi. 

3. Neljä elementtiä. Elokuvassa esitellään neljä ylintä henkeä, jotka asuvat elämän lähteessä ja antavat voimansa valitulle. Nämä maagiset elementit ovat tuuli, kivi, maa ja vesi. Keskustelkaa mitkä ovat kunkin elementin voimat ja vahvuudet luonnossa. Miten ihminen voi hyödyntää näitä elementtejä? Entä mitä eri tunteita elementit edustavat? 

Ideoita metsäretkelle

Tämän osion ideoita voi tarvittaessa muokata sopivaksi toteutettavaksi myös muunlaisessa lähiympäristössä kuin metsässä jos sellaista ei ole lähettyvillä.  

1. Äänet. Minkälaisia ääniä voit kuulla metsässä? Kuuletko eri eläinten ja luonnon ääniä? Onko mukana myös ihmisten aiheuttamia ääniä? Kuunnelkaa ja kootkaa äänistä oma kokoelmanne joko kirjoittamalla ne ylös tai piirtämällä oma tai yhteinen piirros.  

2. Puiden tunnistus. Elokuvassa Lucas saa tehtäväksi etsiä lumotusta metsästä löytyvän puun, elämän lähteen, jossa on tietynlainen lehti. Suomessa esiintyy noin 30 puulajia, joista suurin osa on lehtipuita ja havupuita vain neljä lajia. Perehtykää eri puulajeihin ja tunnistakaa mitä eri puita näette metsässä. Voitte myös tutkia lähiympäristön puita ja kerätä niistä maahan tippuneita lehtiä, joista voitte valmistaa oman puukirjan tai hyödyntää niitä kuvataiteellisessa työskentelyssä esimerkiksi tehden lehdistä erilaisia metsän eläinhahmoja.  

3. Metsäkollaasi. Kerätkää metsän maastosta monipuolisesti luonnonmateriaaleja, joista voitte valmistaa taideteoksen maahan koostaen ja valokuvaten. Valokuvausta varten voi ottaa mukaan esimerkiksi valmiit kehykset, joiden sisään voi sommitella oman teoksensa. Muistakaa jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet materiaalia kerätessänne!  

4. Äänimaisema. Elokuvassa Lucas soittaa puista huilua. Etsikää luonnosta omat soittimet (esim. kepit kapuloiksi, kiviä, käpyjä), joilla voitte tehdä soivan äänimaiseman. Istukaa piiriin. Kun opettaja koskettaa olkapäälle, saa aloittaa soittamisen. Lopulta kaikki soittavat yhdessä, ja kun opettaja koskettaa olkapäätä toisen kerran, on aika lopettaa soittaminen. Voitte äänittää teoksen ja kuunnella myöhemmin, millaista metsämusiikkia saitte aikaan.  

5. Metsän suojelija seikkailee. Jos olette valmistaneet omat metsän suojelijat (tehtävä 1 osiossa Mystinen metsä), voi hahmot ottaa mukaan metsäretkelle ja kuvata niitä jokaisen valitsemassa lempipaikassa.