keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Ennen elokuvan katsomista

Millainen metsä mielestäsi on?
Jaa paperi (esim. A4) kahteen osaan viivoittimen avulla. Piirrä paperin toiseen osioon sinulle mieluinen metsä! Nimeä piirtämääsi kuvaan tai sen alapuolelle metsän asukkeja.


Elokuvan katsomisen jälkeen

1. Onko mielikuvasi metsästä muuttunut?
Piirrä nyt toiseen osaan paperia elokuvasta mieleesi jääneitä seikkoja ja metsän asukkeja. Nimeä jälleen kuvaan tai sen alapuolelle metsän asukkeja.
Vertaile piirustuksia keskenään, mitä yhteistä ja mitä erilaista metsistä löydät?

2.  Kun piirustukset ovat valmiit jokainen saa vuorollaan sanoa yhden asian, joka hänen metsässään on (esimerkiksi metsän asukin).
Jos jollain toisella on sama asia piirustuksessaan hän nostaa käden ylös. Opettaja kerää kaikki sanotut asiat ylös taululle ja merkitsee kuinka monta kättä on noussut pystyyn kunkin asian kohdalla.

Näin saatte kerättyä yhteen luokan yhteisen näkemyksen siitä, mitä metsässä on ja ketä siellä asuu!

3. Metsässä elää monenlaisia eläimiä.
Etsi seuraaville elokuvassa esiintyneille eläimelle oikea pääryhmä:
KUUKKELI, KARHU, KEKOMUURAHAINEN, ILVES, KYY, LIITO-ORVA, TÖYHTÖTIAINEN, SAMMAKKO, VASKITSA, PALOKÄRKI, HIRVI, HÄMÄHÄKKI, LUMIKKO, LAPINPÖLLÖ, SITTIÄINEN, KIRJOSIEPPO, METSÄJÄNIS
Tehtäväpohjan löydät täältä

4.  Mitä edelliset eläimet syövät?
Yhdistä eläin ja ruokailutapa viivoilla (HUOM! joillain eläimillä voi olla monia erilaisia ruokailutapoja).
Käytä seuraavia värejä: Hyönteissyöjä = ruskea, Kasvissyöjä = vihreä, Lihansyöjä = punainen, Sekasyöjä = lila, Ulosteen syöjä = sininen
Tehtäväpohja

5.  Kuinka selvitä talvesta?
Elokuvassa esiteltiin eläinten erilaisia tapoja selvitä talvesta.
Mistä eläimestä / eläimistä on kyse?
Tehtäväpohja

6.  Keväällä muuttolinnut palaavat takaisin ja alkavat ahkerasti rakentaa pesää ja etsiä kumppania itselleen. Metsässä voit kuulla korvia huumaavaa linnunlaulua, mutta me ihmiset emme ymmärrä mitä linnut laulavat. Täältä löydät kaksi lintua, keksi niille vuorosanat!

7. Aikoinaan uskottiin, että metsän haltioita Tapiota ja Mielikkiä ei kannattanut suututtaa tai sai niiden vihat päälleen.  Metelöinti ja niiden lemmikkien kaltoin kohtelu sai ne todella vihaisiksi.

Pohtikaa yhdessä millaisia sääntöjä metsässä liikkumiseen on? Kootkaa yhteen luokan yhteiset säännöt metsässä liikkumiseen.
Katsokaa myös ohjeet jokamiehen oikeuksiin

8. Ensin metsää pidettiin pelottavana paikkana, mutta vähitellen ihmiset alkoivat pitää metsää turvapaikkanaan. Erityisen pelottavaa oli, jos ihminen joutui ”metsän peittoon, ” jolloin hän eksyi metsään.
Pohtikaa yhdessä miten voit varmistaa, ettet eksy metsään?

9. Pelottaako sinua jokin metsässä? Miksi koet tämän asian pelottavaksi?
Hae tietoa kirjoista / Internetistä tästä mielestäsi pelottavasta asiasta ja selvitä voitko voittaa pelkosi!  Suunnittele mitä seuraavan kerran teet kun sinua alkaa pelottaa metsässä? 

10. Kalliomaalaukset
Muinaiset suomalaiset kunnioittivat monia eläimiä ja maalasivat niiden kuvia muun muassa kallioon. Tee oma kalliomaalaus!