Lapsia ja aikuisia
Sekä Daniel että Théo asuvat vanhempiensa luona. Danielin vanhemmat ovat kiireisiä ja viihtyvät omissa oloissaan, he tuskin näkevät poikaansa päivän aikana. Théo taas auttaa isäänsä tämä töissä ja muutenkin hänen vanhempansa ovat usein ryhdistämässä poikaansa. Siinä missä Danielin vanhemmat antavat tämän olla lapsi ja puuhata omiaan, odottavat Théon vanhemmat tältä vastuullisempaa käyttäytymistä ja laittavat tämän miettimään omaa tulevaisuuttaan.
1. Daniel ja Théo ovat vielä nuoria ja käyvät yläkoulua mutta aikuisuus häämöttää jo lähellä. Yhteisen matkansa aikana pojat oppivat, että teoilla on seurauksensa ja että elämän haasteet on lopulta kohdattava niistä selvitäkseen.
- Miltä näyttää Danielin perhe-elämä? Keitä kaikkia kuuluu Danielin perheeseen? Entäpä Théon?
- Mitä kerrotaan Danielin ja Théon vanhemmista? Mitä he tekevät työkseen? Miten vanhemmat tulevat toimeen keskenään?
- Minkälaiset välit Danielilla ja Théolla on vanhempiinsa? Ovatko Danielin ja Théon vanhemmat mielestänne hyviä vanhempia, ovatko he huolehtivaisia ja kiinnostuneita lastensa tekemisistä?
- Muistuuko mieleenne kohtauksia elokuvasta, missä vanhempien vastuu tai teot ovat kyseenalaistettavissa?
- Muuttuuko Danielin ja Théon suhde vanhempiinsa elokuvan aikana? Miten?
- Keitä ja minkälaisia muita aikuisia Daniel ja Théo tapaavat matkansa aikana? Miten he kohtelevat Danielia ja Théoa?
2. Pohtikaa lopuksi elokuvan kautta perheen merkitystä itsellenne. Keitä kuuluu omaan perheeseesi? Mitä teette yhdessä, mistä juttelette? Uskallatko puhua vanhemmillesi aroistakin asioista? Jos sinulla on sisaruksia, minkälainen on keskinäinen suhteenne?
Käykää pohjustukseksi läpi seuraavat MLL Nuortennetin huomiot hyvään perhe-elämään liittyen.
Parhaimmillaan…
- On kivaa viettää aikaa yhdessä. Yhdessä voi löhöillä, pelata, ulkoilla, lenkkeillä, retkeillä, tehdä ruokaa ja jutella arkipäiväisistä asioista.
- Yhdessä tehdyt retket ja reissut voivat olla mieleenpainuvia hetkiä, vaikka pientä kinaa välillä syntyisikin.
- Asioista yritetään sopia ja jutella yhdessä. Toisten mielipiteitä pyritään kuuntelemaan ja arvostetaan, vaikkei kaikesta oltaisikaan samaa mieltä.
- Sovituista asioista pidetään kiinni. Jos jostain on yhdessä sovittu, jokainen pyrkii omalta osaltaan huolehtimaan, että sopimus pitää.
- Vanhemmille uskaltaa kertoa huolistaan ja näyttää tunteensa. Vanhemmilta voi saada lohtua ja apua mieltä painavissa asioissa.
- Yhdessä voi nauraa ja hullutella. Perheellä voi olla aivan oma, sisäinen huumori. Sitä ei välttämättä kukaan muu ymmärrä, eikä samoja juttuja tulisi mieleenkään tehdä kodin ulkopuolella.
- Perheenjäsenet tuntevat toistensa luonteenpiirteet ja tavat. Usein he tietävät myös hauskoja yksityiskohtia, joita perheen ulkopuoliset eivät tiedä.
- Siskojen ja veljien kanssa voi olla hauskaa leikkiä, pelata ja kertoa salaisuuksia. He myös auttavat ja jakavat monia huolia.
- Siskojen ja veljien kanssa voi opetella riitelyn taitoa ja riitojen sopimista.
- Vanhempien kainaloon voi käpertyä tai istahtaa polvelle, vaikkei olisikaan enää pikkulapsi.
(Lähde: MLL Nuortennetti)