keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Sekä elokuva että kirja Mimmi Lehmästä ja Variksesta kertovat tarinan ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymisestä. 

  • Miksi Mimmi Lehmä tahtoi olla Variksen ystävä? Miksi Varis taas ei halunnut olla lehmän ystävä? Mimmi Lehmä ja Varis olivat erilaisia. Miettikää, miksi on hyvä asia, jos ystävykset ovat joskus hyvinkin erilaisia? Mitä, jos kaikki ihmiset olisivat aivan samanlaisia ulkonäöltään ja luonteeltaan? 
  • Mitä ystävyys tarkoittaa? Mikä on parasta ystävyydessä? Miten tutustutaan uusiin ystäviin? Mitä ystävät voivat tehdä yhdessä? Mitä elokuvan päähenkilöt tekivät yhdessä? 
  • Oletteko joskus ”olleet riidoissa” ystävän kanssa niin kuin Mimmi ja Varis? Mistä riitoja syntyy? Miltä riitely tuntuu? Miten saatte riidan sovittua? Onko sopiminen vaikeaa? 
  • Miten Mimmi Lehmän seura muuttaa Varista? Yhtäkkiä Varis huomaa tekevänsä asioita, joita se ei ole uskaltanut aikaisemmin kokeilla. Se pohtii, että kuinka voi olla niin, että sitä tanssii navetassa, ja mitä jos joku näkee?Keksikää ja tanssikaa yhdessä ”Variksen tanssi”.
  • On tylsää olla yksin. Kirjoittakaa aiheesta kirjeitä Mimmi Lehmälle tai Varikselle. 
 
a. Ystävän muistaminen 
Tehkää ystävänpäiväkortti ystävälle tai keksikää jokin mukava teko tai huomionosoitus, jolla voitte ilahduttaa ystäväänne. Muistattehan, että ystävän päivä voi olla joka päivä. 
 
b. Hyvä ystävä – leikki 
Istukaa piirissä. Leikin aloittaja antaa jonkin pienen esineen piirissä seuraavana istuvalle leikkijälle. Samalla hän kertoo jonkin hyvän asian hänestä, esim. kertoo, miksi kyseinen henkilö on hyvä ystävä. Hän puolestaan antaa esineen seuraavalle ja kertoo hänestä hyvän ystävän ominaisuuden. Kirjataan koko ryhmän hyvät ominaisuudet listaan, ja tarkastellaan niitä yhdessä. Kuinka paljon yhteistä hyvää ryhmässä on? Puuttuuko ryhmältä vielä jokin mielestänne tärkeä ominaisuus? 
 
c. Ajatuksia, loruja ja muistovärssyjä 
Millaisia ystävyysaiheisia loruja ja värssyjä tunnette? Lukekaa yhdessä ystävyysvärssyjä ja –ajatuksia. Keksikää omia ajatelmia ja runoja ystävyydestä. 
 
”Ystävyys on kuin pikkuinen ukko, jolla on kädessä pikkuinen lukko. Niillä se sitoo ystävät yhteen, niinkuin maamies pellolla lyhteen.” 
 
”Nalle karvatassu, vallaton ja hassu, löysi pienen sydämen, punaisen ja lämpöisen. Luokse hyvän ystävän sydämen mä lähetän, päätti pikku nalle ja kömpi peiton alle.” 
 
”Ystävyys on kuin perhosen lento, niin hauras, kaunis, hento. Vaan hoivaapa sitä ja huolta kanna, sen suurempaa lahjaa ei elämä anna.” 
 
”Niin monta pientä lintua kuin pääsi päällä lentää, niin monta sull on ystävää, vaan muista mua sentään.” 
 
“Ystävät ovat kuin tähtiä. Vaikka et aina näe heitä, tiedät heidän olevan tuolla jossakin.” 
 
"Ystävyydessä ei ole tärkeää se, mitä sanotaan, vaan se mitä ei tarvitse sanoa ääneen." 
 
"En tarvitse mitään niin paljon, kuin hunajaa…" sanoi Puh katsoessaan Ristoa ja Nasua "…paitsi ystäviä..” 
 
“Ystävyys on sitä, kun laittaa silmänsä kiinni ja ajattelee ystäväänsä. Silloin poskilihakset alkavat vetäytyä korvia kohti niin, että kaikki rypytkin siliävät.“