keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Inbördeskriget och Lapporörelsen (historia, modersmål och litteratur)

Finska inbördeskriget var en väpnad konflikt mellan de socialistiska "röda" och de borgerliga "vita" som pågick från den 27 januari till den 5 maj 1918. Kriget har kallats för bland annat brödrakrig, frihetskrig, klasskrig, uppror, men idag talar vi om inbördeskrig. Kriget pågick i bara några månader, men krävde tiotusentals offer.

Utforska på egen hand eller i grupp inbördeskriget och orsakerna som ledde upp till konflikten. 

1. Krigets bakgrund

Bekanta dig med med SLS: läromaterial 1918 och Svenska Yles -artikel: Kampen mellan de röda och vita – inbördeskriget 1918.

Fundera på varför Finland delades upp i två olika läger. Fundera också på filmens händelser utgående från det material du nyss bekantat dig med.  Skriv en uppsats på 150-200 ord.

Boktips:
Asko Sahlberg: Tammilehto
 

2. Helsingfors i krig

I filmen tar många scener plats i Helsingfors. Till exempel scenen där en röd lykta tänds i Helsingfors arbetarinstitutets torn, och scenen där de vita fångarna får kodade meddelande av sina anhöriga om tyskarnas landstigning. Tänk på vilka andra scener i filmen som tog plats under inbördeskriget.

Boktips:
Olle Leino: Utsikt från Skillnaden – Inbördeskriget i Helsingfors 1918 sett med gamla och nya ögon
 

3. Skjutsningarna?

Lapporörelsen, 1929-1932, var en utomparlamentarisk och antikommunistisk rörelse, vars medlemmar ordnade så kallade skjutsningar under sommaren 1930. Under dessa skjutsningar torterades och till och med dödades många av vänsterns anhängare. Också Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg hamnade ut för en skjutsning.
I filmen får Cedis vänner honom att gå med på en skjutsning av sin gamla bekant Ivar Grandell som bl.a. på grund av en artikel han skrivit, hamnar i onåd.

– Föreställ dig att du bor i Heinävesi, och att du var närvarande som en av de många nyfikna åskådarna som följde med kommunmötet och situationen där kommunfullmäktiges ordförande Onni Happonen mötte män från Lapporörelsen på sin gård. Det hördes skott och den misshandlade Happonen fördes till länsmannens bil – varifrån han överlämnades till Lapporörelsens män, som förde Happonen bort. 
Läs mera om händelseförloppet och Lapporörelsen på Svenska Yle: Lapporörelsen ville kuva vänstern med våld och terror.
Du kommer senare att bli ombedd att vittna inför domstolen. Skriv ett dagboksinlägg eller brev där du funderar på vad du ska säga när det är din tur att tala. Särskilj på samma gång vad som påverkar vad du vågar eller vill berätta om händelserna.

Boktips:
Antti Tuuri: Ikiyö