keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: Poliittinen näkökulma naiseuteen, sukupuolinen vallankäyttö ja kontrolli, feministinen pakoelokuva.

Synopsis:
Turkkilaissyntyisen Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama ranskalainen elokuva Mustang on viiden siskoksen, Lalen, Nurin, Ecen, Selman ja Sonayn kasvutarina Turkin maaseudulla Anatoliassa. Tytöt ovat orpoja ja he ovat päätyneet isoisänsä ja setänsä kasvattamiksi. Elokuvan alussa siskosten koulupäivä on juuri päättynyt nuorimman sisaren, Lalen, kyyneliin, kun hänen opettajansa hyvästelee oppilaansa ja muuttaa Istanbuliin. Koulumatkalla tytöt menevät yhdessä rannalle ja vaatteet päällä uimaan yhdessä koulukavereidensa kanssa. Nuoret leikkivät leikkiä, jossa tytöt lennähtävät veteen poikien olkapäiltä. Palattuaan kotiin siskokset saavat ankarat nuhteet isoäidiltä, joka sanoo, että tyttöjen maine on rantaleikin vuoksi vaarassa. Tapaus käynnistää tapahtumasarjan, jonka myötä jokaisen siskon elämä muuttuu. Heitä aletaan ”koulia vaimoiksi” isoäidin ja sukulaismiehen opastuksella. Tavoitteena on saada kukin siskoksista mahdollisimman pian naimisiin, järjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FT, tutkija Heta Mulari.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Mustang

Tilattavissa elokuvateatteriin

Pienessä turkkilaisessa kylässä Lale ja hänen neljän sisartaan kisailevat kylän poikien kanssa koulumatkalla. Viaton leikki käynnistää skandaalin: sopimattomasta käytöksestä suuttuvat vanhemmat muuttavat perheen kodin vankilaksi ja koulupäivät vaihtuvat kodinhoidon oppitunteihin, kun tyttöjä aletaan valmistella järjestettyjä avioliittoja varten. Siskosten vapaudenkaipuuta ei kuitenkaan voida tukahduttaa, vaan he keksivät jatkuvasti tapoja kiertää rajoja.

Alkuperäinen nimi:
Mustang
Julkaisuvuosi:
2015
Pituus:
97 min.
Levittäjä:
Cinemanse
Tuotantomaa(t):
Ranska, Saksa, Turkki
Ohjaus:
Deniz Gamze Ergüven
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan
Nimi ruotsiksi:
Mustang