keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Oppimateriaalin teemoja: pahuus, tunteet, lapsen oikeudet, psykologinen trilleri, suomenruotsalainen elokuva

Rooleissa: Karl Berg – Erik Lönngren, Gustaf Hasselbond – Patrik Kumpulainen, Majakkamestari Hasselbond – Niklas Groundstroem, Dorrit Hasselbond – Amanda Ooms, Emma Hasselbond – Ping Mon Wallén. Lehtori Ajander – Sampo Sarkola, Luotsikapteeni Hallström – Philip Zandén, Puhelinasentaja – Alfons Röblom   

Synopsis: On vuoden 1939 kesä ulkomerellä, perimmäisellä majakkasaarella. Rantaan saapuu 13-vuotias Karl. Hän on tullut saarelle ryhtyäkseen majakkamestari Hasselbondin oppipojaksi. Kun Hasselbond näkee laihan ja riutuneen tulevan majakanvartijansa, hän käskee vihoissaan tämän takaisin mantereelle. Odottaessaan seuraavaa yhteysalusta Karl päättää tehdä kaikkensa saadakseen jäädä.

Majakkamestari Hasselbondin raudanluja ote hallitsee saarta ja perhettään. Nämä ovat rakkaudettomuuden näivettämät ja silti elämänjanoiset vaimo Dorrit, poika Gustaf ja pieni tytär Emma. Nyt Hasselbond saa oppipojan, joka on täsmälleen hänen oman poikansa Gustafin ikäinen. Gustaf kestää isänsä mielivaltaa, koska hänessä palaa unelma: hän aikoo tulla merikapteeniksi. Tätä ajatusta majakkamestari ei voi sietää. Mestarin esikoispoika, Gustafin isoveli Elof on kuollut merellä vuosia aiemmin, ja mestari Hasselbond yrittää pitää isoveljeä hengissä väkisin, omissa mielikuvissaan.

Tarina on hypnoottinen kertomus kahdesta pojasta, joista toiselle saari on vankila, toiselle vapaus. Pojat päättävät auttaa toisiaan. Heidän hauras ystävyytensä muuttuu kuitenkin eristyneellä saarella ensin kilpailuksi, sitten kyteväksi vihaksi. Majakkamestari Hasselbond ottaa oppipojan siipiensä suojaan ja antaa tälle aseman, joka kuuluisi hänen omalle pojalleen. Oppipoika Karl joutuu tekemään moraalisen valinnan toisensa jälkeen. Liian myöhään hän ymmärtää, että jokaisella valinnalla on hintansa. Ja että hinta on lopulta hirvittävän suuri.

Oppipojan on ohjannut Ulrika Bengts. Tuottaja on Mats Långbacka. Ulrika Bengtsin edellinen elokuva on 2011 valmistunut ruotsinkielinen koko perheen elokuva Iris, joka sai paljon huomiota elokuvafestivaaleilla ympäri maailman, sekä levityksen USA:ssa. Oppipojan käsikirjoituksesta vastaavat Jimmy Karlsson (Äideistä parhain, Missä kuljimme kerran) ja Roland Fauser. Elokuvan päärooleissa nähdään Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem, Amanda Ooms ja Ping Mon Wallén. Oppipoika on kuvattu Ahvenanmaalla, Lågskärin majakkasaarella kesällä 2012.

Elokuva valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi syyskuussa 2013. Helmikuussa 2014 Oppipoika palkittiin Göteborgin elokuvafestivaaleilla seuraavin saatesanoin: "2014 års Telia Award tilldelas ett gripande drama som med starka band till historien – både den litterära och verkliga – balanserar vackert mellan realism och symbolik. En film om ungdom, uppväxt och drömmar i en hård övärld. Vuoden 2014 Telia-palkinto myönnetään koskettavalle draamalle, jolla on vahva side historiaan – sekä kirjalliseen, että todelliseen – ja tasapainoilee kauniisti realismin ja symboliikan välillä. Elokuva nuoruudesta, kasvusta ja unelmista kovassa saarimaailmassa."

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin. Tämä oppimateriaali on saatavilla myös ruotsiksi – också på svenska!

Oppimateriaalin on laatinut kulttuurituottaja, kasv. tiet. yo Sara Peltola.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2013. Linkit on tarkistettu 14.11.2013.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Oppipoika

Tilattavissa elokuvateatteriin

On vuoden 1939 kesä ulkomerellä, perimmäisellä majakkasaarella. 13-vuotias Karl on tullut saarelle ryhtyäkseen majakkamestari Hasselbondin oppipojaksi Elokuva on hypnoottinen kertomus kahdesta pojasta, joista toiselle saari on vankila, toiselle vapaus.

Alkuperäinen nimi:
Lärjungen
Julkaisuvuosi:
2013
Pituus:
93 min.
Levittäjä:
Långfilm Productions Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Ulrika Bengts
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon Wallén, Philip Zandén, Sampo Sarkola