keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Katsomiskokemus ja yllätyksellisyys

Elokuvan alun runossa kirjoitetaan tulitikuista ja elokuvan puolessavälissä sama ”tuliteema” jatkuu, kun Patersonin ajamaan bussiin tulee oikosulku. Toistuvasti kuullaan, miten paikalliset ihmettelevät tapahtunutta ja säikähtäneinä mainitsevat räjähdysvaarasta ja bussin syttymisestä palamaan. Rakennuksen seinällä nähdään kirjoitetun isoilla kirjaimilla FIRE.

  • Olemmeko me katsojina tottuneet katsomaan jotakin näin viatonta ja hyvää? Analysoi elokuvassa muutamia kohtauksia, joissa ehkä oletit tapahtuvan jotakin, jota ei sitten kuitenkaan tapahtunut. Esimerkiksi kohtaus, jossa Paterson kävelyttää illalla Marvinia, jengi ajaa autolla ja pysähtyy heidän kohdalleen. Mieti uudelleen tätä hetkeä: kävikö mielessäsi, että tuo kyseinen jengi esimerkiksi uhkaisi Patersonia sillä hetkellä?
  • Patersonin ollessa jälleen eräänä iltana baarissa rakkaudesta riutuva nuori mies ottaa aseen, jolla uhkaa baarissa olijoita. Paterson menee väliin ja saa pudotetuksi aseen samalla huomaten, että ase ei ole oikea. Mitä sinä kyseisellä hetkellä ajattelit elokuvassa tapahtuvan?
  • Entä elokuvan alun musiikki – minkälaisen tunnelman se elokuvan alkuun loi?

Useassa kohtauksessa Jarmusch tuntuu ikää kuin leikkivän katsojan odotuksilla. Olemme katsojina usein niin tottuneita stereotyyppisiin ratkaisuihin kerronnassa, että Jarmuschin elokuvan kaltaiset poikkeamat osoittavat meille omat tottumuksemme. Jarmusch osoittaa meille, miten usein kuvittelemme jo etukäteen, miten henkilöhahmot reagoivat tietyssä tilanteessa. Kun he eivät käyttäydykään kuvittelemallamme tavalla, huomaamme, miten vahvoja ennakkoluulomme ovat.    

  • Toisenlaista yllätyksellisyyttä elokuvaan tuo myös Adam Driver, joka tunnetaan Tähtien sota –elokuvien näyttelijänä. Driverin kerrotaan olevan näyttelijä, joka ei koskaan halua katsoa omia näyttelijäsuorituksiaan valkokankaalta. Ne eivät auta häntä näyttelijänä. Elokuvassa hän antaa kaikkensa tässä ja nyt, reagoi vastanäyttelijään ja tapahtumiin. Analysoi Driverin näyttelijäsuoritusta: vähäisiä eleitä ja ilmeitä – näyttelemättömyyttä. Driver ON, hän ei NÄYTTELE elokuvassa. Mieti edelleen, miten erilaisia haasteita näyttelijäsuoritus Tähtien sota -elokuvissa näyttelijälle asettaa.

Elämän tyhjentäminen

Jarmusch kävi Patersonissa  Williamsin runojen takia ja ihastui kaupunkiin, joka oli hänen mielestään täynnä erilaisuutta. Kuten elokuvassa nähdään, Patersonissa on paljon työläisiä, mutta se on myös hyvin etnisesti sekoittunut kaupunki. Jarmusch kertoo, että kuvatessaan elokuvaansa hän näki yhtä aikaa toivoa ja epätoivoa. Samanaikaisesti saattoi nähdä talon kaatuvan ja jonkun maalaavan ovea kirkkaanvihreäksi. Jarmusch ei halunnut romantisoida kaupungin rappeutumista.

Minkälaisena sinä näet Patersonin kaupungin: mikä kaupungissa tai ihmisissä herättää toivoa ja mikä taas epätoivoa?
Elokuvassa toistuvat otokset, jossa näemme kaupunkia bussin ikkunasta, ikään kuin olisimme sighteeing-bussissa ensimmäistä kertaa kyseisessä kaupungissa. Bussin ikkuna, kuten valkokangas, erottaa meidät tuosta kaupungista ja katsomme sitä vain etäältä.
Mieti elokuvan loppua, kun Patterson tapaa japanilaisen turistin putouksella (Great falls of the Passaic River). Japanilainen on tullut Patersoniin runoilija William Carlos Williamsin takia. Myös hän katsoo elokuvakatsojan tapaan kaupunkia vieraan silmin.
Patterson ja japanilainen tulevat eri maailmoista. Runous on heitä yhdistävä tekijä. Japanilainen antaa Pattersonille uuden tyhjän muistivihon ja sanoo, miten tyhjä sivu on täynnä mahdollisuuksia.
Ehkä tyhjä sivu on myös Jarmuschin kommentti ylipäätään elämän tyhjentämisestä tai sen yksinkertaistamisesta, mikä parhaimmillaan tarjoaa ihmiselle uusia mahdollisuuksia.
Ehkä hän kehottaa kaikkia meitä katsomaan turistin tavoin – uusin silmin – ympärilläolevaa maailmaa ja näkemään sen uudestaan: löytämään sieltä pieniä asioita ja kuulemaan tarinoita ihmisiltä ihmisille.