keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Pertsa ja Kilu - Faaraon sormus. Taavi Vartia Productions/ Kino Juha Studios 2023. Kuvaaja: Taavi Vartia.

Pertsa ja Kilu – Faaraon sormus on edellisen Pertsa ja Kilu -elokuvan tapaan seikkailuelokuva. Seikkailuelokuvan lajityypille on ominaista sankaripäähenkilön tai henkilöiden tempautuminen vauhdikkaiden tapahtumien pyörteisiin, joihin yleensä liittyy aarteiden tai muinaisten esineiden etsiminen ja arvoitusten ratkaiseminen. Myös eksoottiset ympäristöt ja pahisten ja sankareiden vastakkainasettelu on seikkailuelokuvalle usein tyypillistä. Seikkailuelokuvissa ei välttämättä pyritä realismiin, vaan ne saattavat lähestyä vaikkapa fantasian lajityyppiä.

Kirjojen ja elokuvien maailmassa tarinoiden ei aina tarvitse olla realistisia. Realistisuus tarkoittaa todenmukaisuutta, eli sitä, että asiat esitetään siten, kuin ne voisivat oikeassa maailmassa tapahtua. Elokuvissa rikotaan usein realismin rajoja, ja sen takia niissä voi nähdä asioita, jotka eivät oikeassa maailmassa olisi mahdollisia. 

Epärealistisuus ei liity aina siihen, onko elokuva lapsille vai aikuisille suunnattu, vaan siihen, mitä lajityyppiä se edustaa. Pertsassa ja Kilussa on asioita, jotka voisivat tapahtua reaalimaailmassa, ja asioita, jotka eivät voisi. 

Vinkki! Lisää tietoa ja tehtäviä seikkailuelokuvasta löytyy Lomasankarit-elokuvan oppimateriaalista.

  1. Mitkä elokuvan tapahtumista eivät olisi oikeasti mahdollisia? Pohtikaa kysymystä pareittain tai pienissä ryhmissä seuraavien henkilöiden ja heidän toimintansa kautta: 
  • Pertsa ja Kilu 
  • Diileri-Jere
  • Annabella Pehko
  • Vappu ja Kerttu

2. Vertaa Pertsan ja Kilun realistisuuden astetta joihinkin sinulle tuttuihin elokuviin, esimerkiksi Harry Potteriin, Risto Räppääjään tai Narniaan. Onko Pertsa ja Kilu – Faaraon sormus todenmukaisempi kuin jokin näistä elokuvista? Miksi? Miksi ei? 

3. Mitä tarkoittaa fantasia, millainen on fantasiaelokuvan lajityyppi? Ota selvää. Onko Pertsa ja Kilu mielestäsi fantasiaa? Miksi? Miksi ei? 

4. Mikä tekee Perta ja Kilu – Faaraon sormus -elokuvasta seikkailuelokuvan? Mitä seikkailuelokuville tyypillistä siinä on?