keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

Oppimateriaali on osa Koulujen elokuvaviikkoa, jonka yhteydessä elokuva on katsottavissa joko koulussa tai elokuvateatterissa.

Oppimateriaalin teemoja: suomalainen kulttuuriperintö, menneisyys, suomalaisen elokuvan historia, tunnetaidot, sadut.

Elokuvan esittely ja tietoa opettajalle
Pikku Ilona ja hänen karitsansa on aiheeltaan erittäin ajankohtainen. Sen teemojen pohjalta voi käsitellä paitsi Suomen historiaa myös tämän päivän Euroopan tilannetta. Elokuva kertoo reippaan orpotytön monipolvisesta evakkomatkasta Karjalasta Helsinkiin. Hän saa mukaansa vain pienen karitsansa, suojattinsa. Oma-aloitteisella ja rohkealla Ilonalla ei mene aikaa uusien asioiden ja tapojen opettelemiseen, eikä hän kavahda ikäviäkään tilanteita.

Elokuvan pääosassa nähdään topakka kuopiolaistyttö Riitta Hämäläinen, joka näyttelee ajan tyylin mukaisesti. Koeyleisön, nuorten 3.-4. luokkalaisten mielestä tyttöön ja tämän tarinaan on helppo samaistua.

Ilonan tarina käynnistyy dokumentaarisilla sotakuvilla, mikä tuo muuten sadunomaiseen tarinaan aitoa dramatiikkaa. Elokuvan alkujakso sisältää joitakin voimakkaita kohtauksia. Tarinan alussa Ilona menettää äitinsä traagisesti pommituksessa ja joutuu pakenemaan kotiseudultaan. Vanhempien menetys on usein käytetty teema lastenelokuvissa. Luokan kanssa voi jo etukäteen keskustella aiheesta käyttäen esimerkkeinä Disney-klassikoita. Dokumentaarisen kontekstin takia on myös hyvä keskustella elokuvan keinoista, esimerkiksi trikeistä ja leikkauksesta.

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus SF Oy

Lajityyppi: Draama, lastenelokuva

Oppimateriaali on suunnattu 3. luokkalaisille

Oppimateriaalin ovat laatineet Kirsi Raitaranta KAVIsta ja Marjo Kovanen Koulukinosta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaalin laatimisessa on käytetty tausta-aineistona Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Koulukinon yhdessä neljäsluokkalaisille järjestämiä testinäytöksiä ja niihin liittyviä oppilaiden haastatteluja, KAVIn Elokuvapolku-sivustoa sekä Elokuvakasvatuksen opasta.

Elokuvan voi katsoa koulussa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVIn) Elokuvapolulla. Pitkän elokuvan katsomiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Tunnukset voit tilata sähköpostiisi osoitteesta koulut@kavi.fi. Palvelu on toiminnassa koulujen toimintakauden aikana. Ilmoita samalla paitsi opettajan yhteystiedot, myös luokkasi tiedot.

Elokuvasta voi tilata myös koulukinonäytännön elokuvateatteriin.


 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

Tilattavissa elokuvateatteriin

Mika Waltarin tarinaan perustuva elokuva orvon karjalaistytön vaiheista evakkomatkalla Helsinkiin.

Alkuperäinen nimi:
Pikku Ilona ja hänen karitsansa
Julkaisuvuosi:
1957
Pituus:
93 min.
Genre(t):
Levittäjä:
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (yhteyshenkilö: Tommi Partanen)
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Jorma Nortimo
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Riitta Hämäläinen, Siiri Angerkoski, Elsa Turakainen, Sirkka-Liisa Wilén.
Nimi ruotsiksi:
Lilla Ilona och hennes lamm