keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

The Iron Lady, 2011
Iso-Britannia

Ohjaus: Phyllida Lloyd

Käsikirjoitus: Abi Morgan

Näyttelijät: Meryl Streep, Jim Broadbent, Harry Lloyd, Richard E. Grant, Anthony Head

Oppimateriaalin teemoja: Vanheneminen, naisten oikeudet, asema sekä näiden elokuvallinen ilmaisu, Thatcherin kiistanalainen politiikka ja sen elokuvallinen ilmaisu, politiikan sisältö ja markkinointi.

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Synopsis: Rautarouva Margaret Thatcher oli Iso-Britannian ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naispääministeri, josta tuli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia naisia. Hän nousi valtaan uhmaten sukupuoli- ja luokkarajoja miesten hallitsemassa maailmassa. Intiimi henkilökuva Margaret Thatcherista kertoo myös siitä, minkälaisia uhrauksia nousu politiikan huipulle vaatii.

Ennen elokuvaa

  • Tutustukaa Britannian toisen maailmansodan jälkeiseen historiaan. Listatkaa asioita, tapahtumia, henkilöitä, joita tunnette ja muistatte tältä ajalta. Keskittykää sen jälkeen muistelemaan Britannian 1980-lukua. Mitä tiedätte tästä ajasta poliitikkojen, pop-musiikin ja elokuvien suhteen? Mitä asioita tiedätte pääministeri Margaret Thatcheristä? Miksi hän oli merkittävä politiikan hahmo Britanniassa 1980-luvulla?
  • Jos mahdollista, katsokaa ennen elokuvan Rautarouva katsomista joitakin uutismateriaaleja oikeasta Margaret Thatcheristä, jotta voitte verrata näitä audiovisuaalisia käsittelytapoja elokuvassa nähtyyn.
    Katsokaa Meryl Streepin esittämästä Thatcheristä otettuja PR-kuvia kuvia elokuva trailerin elokuvan markkinointisivustolla ja verratkaa niitä oikeasta Margaret Thatcheristä otettuihin kuviin Mitä eroja havaitsette? Kuinka nämä erot voivat vaikuttaa (jos mitenkään) elokuvan rakentamaan kuvaan Thatcheristä?
  • Millaisia ennakko-odotuksia elokuvan traileri asettaa katsojalle tarinan ja päähenkilön suhteen? Millä tavoilla traileri pyrkii ohjaamaan ja fokusoimaan katsojan tulkintaa päähenkilön luonteesta ja elämäntarinasta?

Heti elokuvan jälkeen

  • Keskustelkaa lyhyesti esim. pareittain elokuvan aiheuttamista reaktioista. Pidittekö siitä / ettekö pitäneet siitä? Koettakaa löytää elokuvan aiheeseen tai käsittelytapaan liittyviä perusteluja näille reaktioille. Mitä elokuvasta jäi erityisesti mieleen? Muuttuiko mielikuvasi Margaret Thatcheristä suuntaan tai toiseen? Minkälaisen kuvan Britannian lähihistoriasta elokuva antoi? Voiko tähän kuvaan, sen edustavuuteen ja kattavuuteen luottaa? Yleisemmällä tasolla: minkälaisen kuvan elokuva antaa politiikasta ja poliitikoista?
  • Mitä mieltä olit elokuvan rakenteesta? Oliko takaumarakenteelle – nykyhetken ja menneisyyden eri aikatasojen vaihtelulle – perustuvaa kerrontaa vaikea seurata? Oliko kerronnan ajoittaisille hyppäyksille ja vaikeaselkoisuudelle löydettävissä tarinan kerrontaan tai hahmojen olotilaan liittyviä selityksiä?  

 

Materiaali on julkaistu vuonna 2012. Linkit on tarkistettu 7.7.2014.
 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Rautarouva

Rautarouva kertoo Margaret Thatcherin kiehtovan tarinan. Se on tarina naisesta, joka romutti sukupuoli- ja luokkaesteet saadakseen äänensä kuuluville miesvaltaisessa maailmassa. Elokuva kertoo vallasta sekä siitä maksettavasta hinnasta ja on yllättävä ja intiimi muotokuva erityislaatuisesta ja monimutkaisesta naisesta.

Alkuperäinen nimi:
Iron Lady, The
Julkaisuvuosi:
2011
Pituus:
0 min.
Levittäjä:
Scanbox Finland Oy
Tuotantomaa(t):
Iso-Britannia
Ohjaus:
Phyllida Lloyd
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Meryl StreepJim BroadbentHarry LloydRichard E. GrantAnthony Head
Nimi ruotsiksi:
Iron Lady, The