keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
© 2018 Paramount Pictures

Reginald Kenneth Dwight oli musiikin ihmelapsi, joka opetteli soittamaan pianoa korvakuulolta kolmivuotiaana ja sai 11-vuotiaana stipendin viisi vuotta kestäneisiin musiikkiopintoihin Royal Academy of Music -oppilaitoksessa. Hän on todennut, ettei olisi pärjännyt klassisena pianistina lyhyiden "nakkisormiensa" takia. Elton alkoi soittaa kevyempää musiikkia 15-vuotiaana Bluesology-yhtyeensä kanssa pubikeikoilla 1962. Elviksen Heartbreak Hotel -LP oli hänen ensimmäinen innoittajansa rock and roll -musiikin saralla. Muina esikuvina olivat Jerry Lee Lewis ja Little Richard, molemmat erityisesti pianisminsa ansiosta, sekä Beach Boys ja Beatles. Klassisessa musiikissa Bach, Beethoven, Chopin ja Mozart olivat Eltonin idoleita. Hän on ottanut myös vaikutteita rhythm & bluesista, gospelista, soulista, folkista, virsistä sekä countrysta.

Elton on tunnettu virtuoosimaisesta, erittäin fyysisestä ja hakkaavasta pianonsoittotaidostaan sekä improvisointilahjoistaan ja helposti tunnistettavasta fraseerauksestaan. Usein piano toimii säestyssoittimena, jossa yksinkertaisia sointuja varioidaan. Hänen laulumelodiansa poikkeavat sitä vastoin varsin usein pianosäestyksestä. Elton on vienyt pianismin uudelle tasolle; biiseissä on erillisiä, teknisesti vaativia osia, joilla ei välttämättä ole yhteyttä kappaleen rakenteeseen tai tematiikkaan (ns. passage work tai välike). Soolokonserteissa nämä virtuoosimaiset osiot saattavat venyä improvisaation kautta, minkä vuoksi konsertit saattavat kestää kauan. Hän on kehittänyt kosketinsoitinten saundia populaarimusiikissa pianoriffeillään, glissandollaan (liu'utus sävelestä toiseen ), monimutkaisilla harmonioillaan ja synkoopin käytöllään.

Vuonna 1967 alkanut yhteistyö Bernie Taupinin kanssa on poikinut yli 30 levyä. Elokuvassa tuli esille Eltonin sävellystekniikka Taupinin sanoituksiiin: kappaleet syntyvät pianon ääressä tai studiossa yleensä vajaassa puolessa tunnissa hänen lukiessaan tekstejä ensimmäistä kertaa. He eivät koskaan ole tehneet biisejä samassa tilassa. Mikäli laulu ei ole valmis 40 minuutissa, lopettaa hän säveltämisen turhana. Eltonin sävellyksiä vuosilta 1970 – 76 on tutkittu: hän käyttää pääasiassa C-, Bb-, G- ja F-duuria, ja tahtimerkintänä on miltei aina 4/4.

Yhtäaikainen pianonsoitto ja laulaminen vaatii muusikolta paljon. Haasteellisuus lisääntyy, kun mukaan heitetään improvisointi ja vaikeat lauluosuudet. Eltonin laulut ovat näennäisen helppoja. Todellisuudessa kappaleiden esittämiseen tarvitaan monia erilaisia laulutekniikoita pehmeästä falsetissa laulamisesta voimalliseen kurkkuääneen. Lisäksi kappaleet ovat rytmillisesti monimutkaisia, joskus jopa puheenomaisia. Eltonille tunnusomainen äänen madaltaminen ja ajoittainen narina sekä ns. sex, drugs and rock'n'roll -elämäntyyli aiheuttivat lopulta kyhmyjä tai polyyppeja hänen äänihuuliinsa, jotka operoitiin v. 1986. Leikkaustekniikka ei ollut tuolloin kovin kehittynyttä, joten Eltonin tenori muuttui sävyltään tummemmaksi baritoniksi ja ajoittaiseen taustalaulajien käyttöön korkeiden nuottien ollessa hänelle liikaa.

Elton on tunnettu yliampuvista ja pompööseistä esiintymisvaatteistaan, mikä on osa Elton John -brändiä. Kenties pianonsoittaja näkyy yleisölle flyygelin takaa paremmin pompöösipuvussa, toisin kuin lavalla vapaasti poseeraavat perinteiset kitarasankarit ja laulajat. Toisaalta on mahdollista nähdä erikoinen vaatetus haurasta egoa suojaavana panssarina. Lisäksi kyseessä oli ajan henki. Eskapistiset teemat, disco ja dekadenssi, paljetit ja platform shoes (paksupohjaiset kengät), androgyynisyys sekä glamöröösit elementit olivat tunnusomaisia glam rockin (1970 – 75) muusikoille, joista mainittakoon David Bowie, Marc Bolan, Slade, Sweet ja Gary Glitter.

Elton aloitti vuonna 2018 kolmivuotisen, viiteen maanosaan ulottuvan Farewell Yellow Brick Road -jäähyväiskiertueensa. Verratessa hänen tulkintojaan samoista kappaleista eri vuosikymmeninä on havaittavissa, että hänen äänensä vibrato on lisääntynyt ja korkeita kohtia lauletaan oktaavia alempaa tai koko kappale on transponoitu laulettavaksi matalammalta. Laulajan instrumentti on hänen kehonsa, mikä ikääntymisen myötä vaikuttaa myös ääneen. Elton John -brändi säilyy kuitenkin ikuisesti.

Lisätietoa

Rock-pianisteista:

The Top Tens: Best rock´n´roll Pianists

Entertainment Weekly: Ben Folds, Bruce Hornsby, and more piano players on how Elton John influenced them

Shmoop: Elton John Influences
 

Lauluäänestä ja sen ongelmista:

Voice Council Magazine: What Singers can Learn from Elton John

LiveAbout: Famous Singers who Suffered Serious Vocal Injuries

The Guardian: Why do stars like Adele keep losing their voice


Rock-musiikin historiasta:

Fortune: Was Rock n roll Americas Greatest Revolution?


Pohdittavaksi

  • Tunnetko muita rock-muusikoita, joiden keskeinen soitin on piano?
  • Mikä on mielestäsi pop- ja rockmusiikin ero?
  • Miten soitinten ja äänitekniikan kehittyminen ovat vaikuttaneet populaarimusiikkiin?
  • Mitä muita pitkäaikaisia säveltäjä/sanoittaja -kumppanuuksia tunnet?
  • Nykyään kappaleita tehdään mm. biisileireillä. Lisäksi vanhoja hittejä kierrätetään uuteen uskoon fiittausten kera. Miten perinteinen biisinteko ja populaarimusiikin genre on ajan myötä muuttunut?
  • Keiden muusikoiden ilmaisuun Elton on vaikuttanut?
  • Tunnetko muita artisteja, joiden ääni tai laulutekniikka olisi muuttunut?