Valotaide ja ympäristötaide
Dokumenttielokuvassa seurataan valotaiteilija Kari Kolaa toteuttamassa maailman suurinta valoteosta.
- a. Pohdi mitä sait tietää valotaiteesta elokuvan perusteella.
b. Tutustu seuraavaksi valotaiteeseen Suomen valotaiteen seuran FLASHin sivuilla tai muiden lähteiden avulla.
c. Tee lyhyt kirjoitelma, jossa kerrot elokuvan ja löytämiesi lähteiden perusteella mitä valotaide on. - Millaista valotaidetta elokuvassa nähtiin? Millaista muunlaista valotaidetta on olemassa? Etsikää kolme esimerkkiä erilaisista valotaideteoksista esimerkiksi internetlähteiden avulla. Esitelkää löytämänne teokset toisillenne.
- Miten valotaidetta tehdään? Miltä valoteoksen toteuttaminen elokuvassa näytti? Mitä valtavan teoksen toteuttaminen vaati?
- Useassa kaupungissa järjestetään vuosittain valotaidetapahtumia. Ottakaa selvää, millä paikkakunnilla valotaidetapahtumia järjestetään, millaista ohjelmaa niillä on ja millaisia teoksia niillä nähdään.
- Kun olette tutustuneen valotaiteeseen ja sen eri ilmaisumuotoihin, lukekaa seuraava ympäristötaiteen määritelmä. Keskustelkaa, miten valotaide liittyy ympäristötaiteeseen.
Keskustelkaa myös, oletteko nähneet valotaidetta lähiympäristössänne? Jos olette, miten koitte sen? Millä tavalla valotaide voi olla vuoropuhelussa ympäristönsä kanssa? Pohtikaa myös, miten luonnossa toteutettu valoteos eroaa rakennettuun ympäristöön toteutusta valoteoksesta.
“Ympäristötaide on paikkasidonnaisen taiteen muoto. Se on luontoon tai kulttuuriympäristöön toteutettu taide, joka voi olla muodoltaan teos, prosessi tai yksittäinen tapahtuma. Ympäristötaideteos on tyypillisesti taiteilijan interventio tiettyyn ympäristöön, jolloin lopputulos kytkeytyy toteutuspaikkaansa eikä ole siirrettävissä toiseen ympäristöön ilman että sen identiteetti teoksena muuttuu.
Tieteen termipankki
Ympäristötaiteen ajatellaan usein luovan katsojalle uuden näkökulman tiettyyn ympäristöön, mutta myös tarkastelevan yleisemmin luonnon- ja kulttuuriympäristöön liittyviä sosiaalisia ja poliittisia ulottuvuuksia. Moni luonnonympäristöön teoksiaan tekevä taiteilija haluaakin työllään tuoda esiin esimerkiksi ympäristöarvoja joko yleisesti tai tiettyyn paikkaan liittyen.
Ympäristötaide, kuten paikkasidonnainen taide yleisemminkin, on syntynyt 1960- ja 1970-lukujen kriittisten kuvataidesuuntausten piirissä. Tuolloin paikkasidonnaisuuden nähtiin kritisoivan kapitalistista taidemaailmaa vähintäänkin implisiittisesti, sillä paikkasidonnaiset teokset eivät voi olla samanlainen kaupankäynnin kohde kuin perinteiset taideartifaktit. Moni ympäristötaideteos katoaa hiljalleen luonnonvoimien kuluttaessa sen olemattomiin.
Ympäristötaide on usein myös immersiivinen ja osallistavatilataiteen muoto, sillä teokset sijoittavat katsojan osaksi tilallis-ajallista ympäristöä.”
Vinkki opettajalle! Ympäristökasvatus kuvataiteessa -sivustolta löytyy tehtäviä ympäristötaiteeseen liittyen.