keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Totuus on tarua ihmeellisempää: dokumenttielokuvan keinoja

"Elokuvan tarinaa ei voi unohtaa…yksi kaikkien aikojen musiikkidokumenteista." (HS/NYT)

"Yksi kaikkien aikojen parhaita dokumentteja ja myös yksi viime vuoden parhaita elokuvia." (Forssan lehti)

”Koskettava, riemastuttava ja läpeensä mieltäylentävä kokemus.” (IL)

Vuosisadan musiikkitarina”, Leena Virtanen, HS 9.10.2013

Viiden tähden dokumentti”, Veli-Pekka Lehtonen, HS 21.2.2013

Palkittu ja ylistetty Searching for Sugar man on kertomus unohdetusta muusikosta, Sixto Rodriguezista, ja hänen uudesta tulemisestaan. Elokuvan juonen voi palauttaa mieleen esimerkiksi Wikipediassa. Dokumenttielokuva on aina tekijänsä luomus, ja Searching for Sugar mania on kritisoitu sen harhaanjohtavasta näkökulmasta: Rodriguez esimerkiksi teki kaksi keikkakiertuetta Australiaan 1980-luvulla, eikä siis ollut niin unholaan painunut artisti, kuin elokuva antaa ymmärtää. Etelä-Afrikan myyntiluvut ja kulttimaine tulivat Rodriguezille kuitenkin yllätyksenä, kuten Searchin for Sugar manissa nähdään, joten voidaan ajatella, että elokuva yksinkertaisesti tarjoaa yhden, rajatun näkökulman Rodriguezin tarinaan. 

”Dokumenttielokuva on todellisuuden luovaa käsittelyä”, on dokumenttielokuvan pioneeri John Grierson (1898-1972) tuumannut. Elokuvakerronnan keinoin – käsikirjoittamalla, kuvakulmilla, leikkauksella, kertojaäänen avulla ja niin edelleen – maailmasta houkutellaan esille tarina. Dokumentti voi kertoa todellisuudesta myös ilman aristotelista draaman kaarta, mutta Searching for Sugar man edustaa vahvasti tarinavetoista tyylilajia. Elokuvan tekijät annostelevat tarinaa katsojalle hyvin harkitusti pitääkseen yllä mielenkiintoa ja rakentaakseen käännekohdille vaikuttavuutta.

Tehtäviä:

  • Onko omassa suvussasi kiinnostavia tarinoita esimerkiksi siitä, kuinka isovanhempasi ovat tavanneet tai kuinka joku sukulaisesi on tullut suomeen? Saisiko jonkin tällaisen tarinan ympärille rakennettua dokumenttielokuvan?
  • Kokoa arkistomateriaalin (valokuvat, päiväkirjamerkinnät, tekstarit, instagram-kuvat, tviittaukset, kirjeet…) perusteella jokin tarina omasta elämästäsi. (Voit valita jonkin tapahtuman lapsuudestasi ja liittää sen nykypäivään. Oletko esimerkiksi aloittanut pienenä jonkin harrastuksen, jota jatkat edelleen?)
  • Tee haastattelemalla ja kuvaamalla 3-5 minuutin mittainen dokumenttielokuva ystävästäsi. Tehtävän voi toteuttaa ryhmätyönä tai parityöskentelynä. Hyvät ohjeet dokumentin tekemiseen löydät Kaikki kuvaa -sivuston dokkaritutoriaalista.