keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU
 Oppimateriaali on laadittu vuonna 2017 Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Taidetestaajat-kinokonserttia varten.
Lisätietoa Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeesta hankkeen kotisivuilta.

Elokuva on osa vuoden 2023 Koulujen elokuvaviikkoa ja oppimateriaali on päivitetty Elokuvaviikkoa varten syyskuussa 2023.

Elokuvan synopsis:
Siirtolainen (The Immigrant) on muita elokuvayhtiö Mutual Filmin elokuvia hidastempoisempi ja tunteikkaampi satiiri. Myrskyn viskelemässä aluksessa kohdataan surkea siirtolaissakki: Albert Austin merisairaana venäläisenä, Henry Bergman tukevana talonpoikaisnaisena ja Loyal Underwood pikkuisena aviomiehenä. Korttipelissä ansioituva Charlie sujauttaa pelivoittonsa ryöstetyn Ednan taskuun. Asiaa tarkemmin ajateltuaan, hän ottaa pari seteliä takaisin ja saa väärinkäsityksen vuoksi syytteen varkaudesta.

Kun siirtolaiset vihdoin saapuvat Vapauden maahan, heidät sullotaan karjan lailla köysikarsinaan, ja Charlie silmäilee merkitsevästi Vapaudenpatsasta. Kohtausta pidetään merkittävänä: sen on nähty kuvastavan Amerikkaan saapuvien siirtolaisten tuntoja, mutta myös Chaplinin henkilökohtaisia tunnelmia, kun hän aikoinaan itse saapui unelmiensa perässä Amerikkaan.

Chaplin pyrki elokuvissaan täydellisyyteen, mikä hämmensi aikana, jolloin elokuvia tehtiin liukuhihnalta ja pääasiassa yhdellä otolla. Chaplin saattoi kuvata yhden kohtauksen kymmeniä kertoja, mikä oli elokuvan varhaisina vuosina äärimmäisen harvinaista. Esimerkiksi Siirtolaista kuvattiin kaksi kuukautta. Chaplin leikkasi tauotta materiaalia neljän päivän ajan ja sai lopulta puristetuksi kymmenen tunnin aineiston 27 minuuttiin.

Tuotantoyhtiö: Lone Star Mutual. Tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja: Charles Chaplin. Kuvaus: Roland Totheroh. Kuvauspaikka: Lone Star Studios, Hollywood.  Pääosissa: Charles Chaplin (siirtolainen), Edna Purviance (siirtolainen), Kitty Bradbury (Ednan äiti), Albert Austin (slaavisiirtolainen ja lounasvieras), Henry Bergman (slaavilainen siirtolaisnainen ja taiteilija), Loyal Underwood (lyhyt siirtolainen), Eric Campbell (hovimestari). KESTO 27 min. (Chaplinin 61. elokuva). Ensiesitys: 17.6.1917. Ensi-ilta Helsingissä 7.1.1925 Elokuvateatteri Apollo.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Siirtolainen

Charles Chaplinin satiiri Amerikkaan matkustavista siirtolaisista.

Alkuperäinen nimi:
The Immigrant
Julkaisuvuosi:
1917
Pituus:
19 min.
Levittäjä:
Tuotantomaa(t):
Yhdysvallat
Ohjaus:
Charles Chaplin
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Charles Chaplin, Edna Purviance, Kitty Bradbury, Albert Austin