keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Siskosten tarinassa esiintyy Japanin toinen pääuskonto, buddhalaisuus. Useimmat japanilaiset noudattavat molempien maan pääuskontojen buddhalaisuuden ja shintolaisuuden tapoja, eikä tätä koeta ristiriitaiseksi. Yleensä kuolemaan liittyvät rituaalit hoituvat buddhalaisesti ja esimerkiksi uuttavuotta juhlitaan shintolaisittain.

Siskosten isä haudataan buddhalaisen seremonian mukaan, jossa munkki resitoi sutraa. Vieraat sytyttävät suitsukkeen ja kumartavat vainajan valokuvan edessä. Vainaja tuhkataan krematoriossa. Omaiset saavat muistolaatan, jota pidetään kotialttarilla.

Siskosten kotona on kotialttari, joka on pystytetty talon alkuperäisen omistajan, siskosten isoäidille. Sillä on pieni Buddhan kuva, edesmenneiden omaisten valokuvat ja suitsukepidin, johon sytytetään suitsuke palamaan. Lisäksi siinä on kello, jota kilautetaan ennen rukoilemista. Kotialttarille saatetaan myös laittaa ruokaa ja juomaa juhlapäivinä, kuten uutenavuotena. Esimerkiksi sakea ja hedelmiä voidaan asettaa vainajalle nautittavaksi.

Siskosten äiti palaa isän yksivuotismuistotilaisuuteen, joka pidetään temppelissä Kamakurassa. Näitä muistotilaisuuksia pidetään vainajan ensimmäisen, kolmannen, seitsemännen 13.sta, 17.sta 23.nen, 27.nen 33.nen ja 50-vuotismuistovuotispäivänä.  

Vainajien haudoilla vieraillaan usein obon-juhlien aikaan elokuun puolivälissä. Tällöin vainajien henkien uskotaan palaavan maan päälle tapaamaan omaisiaan. Hautakiveä valellaan vedellä, haudalle viedään kukkia kuten meilläkin, mutta lisäksi sinne saatetaan jättää myös sakea, hedelmä tai lapsena kuolleelle lelu.

  • Mitä olette oppineet buddhalaisuudesta koulussa tai mitä muuten tiedätte tästä uskonnosta ennestään? Mitä aspekteja siitä tulee esiin Siskokset –elokuvassa?
     
  • Miten buddhalaisuuden eri rituaalit eroavat oman uskontosi rituaaleista?
     
  • Miksi rituaalien noudattaminen on tärkeää ihmisille?