keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Stan Laurel ja Oliver Hardy tekivät elokuvia, mutta kuten usein elokuvahistorian alkukauden elokuvissa ja etenkin komedioissa, he esiintyvät ikään kuin suoraan katsojalle, kuin live-teatterissa. Heidän esittämänsä lännenelokuvakohtauksen tanssi on hyvä esimerkki tästä.

Yksi mykkäelokuvakauden ja klassisen Hollywoodin komedian piirteistä oli komediallisten esitysten performatiivisuus, esityksenomaisuus. Vaikka kyseessä on elokuva, koomikot esiintyvät kuin suoraan yleisölle, ja kamera kuvaa heitä kuin teatterin katsomosta käsin. Usein elokuvan juoneen kirjoitetaankin lavaesiintymisiä, joilla oikeutetaan sketsin kuvaaminen kuin suoraan katsomosta käsin. Näissä kohtauksissa fiktiivinen raja elokuvan suljetun maailman ja yleisön välillä rikotaan. Sketsien performatiivisuuden takia Stan & Ollie pystyvätkin lähtemään teatterikiertueelle. Heidän sketsinsä toimivat niin elokuvissa kuin teatterilavallakin.

Pohdittavaksi
Stan & Ollie -elokuva alkaa kuvalla esiripusta, jota vasten elokuvan tekijöiden nimet eli krediitit ilmestyvät. Miksi ohjaaja Jon S. Baird päätti aloittaa elokuvansa näin? Mitä se kertoo elokuvan aiheesta?