keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemapaketti: Elämäkertaelokuvat

Tolkien (2019). Kuva: David Appleby © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation.

Kaikki Koulukinon valikoimiin sisältyvät elämäkertaelokuvat löydät elämäkertaelokuva-aihetunnisteella.

Elämäkerta on kuvaus henkilön elämänkulusta, hänen itsensä, jolloin on kyseessä omaelämäkerta, tai toisen tulkitsemana. Toisinaan käytetään myös sanaa biografia, joka on muodostettu kreikan sanoista bios (elämä) ja graphos (kirjoitus). Elämäkerta kuvailee henkilön elämäntarinaa hänen kokemuksiensa kautta ja usein myös pohtii tämän luonnetta ja tunteita. Elämäkerta voi olla kirjallinen kertomus tai esimerkiksi elokuva. Elämäkertaelokuva on elokuva, joka kertoo tietyn henkilön tai ryhmän elämästä.

Elämäkertaelokuvia tehdään usein tunnetuista henkilöistä, kuten esimerkiksi poliitikoista ja taiteilijoista. Elämäkertaelokuvan tapahtumat perustuvat yleensä suurelta osin tositapahtumiin, mutta elokuva voi sisältää myös keksittyjä tapahtumia. Perinteisesti elämäkerta onkin viitannut tosikertomukseen, mutta nykyisin, postmodernin tyylin ajallamme, on ilmestynyt lukuisia elämäkertoja, joissa tietoisesti sekoitetaan totta ja kuvittelua.

Koulukinon listalta löytyvät elämäkertaelokuvat kuvastavat hyvin elämäkertaelokuvien kirjoa. Joukossa on puhtaasti dokumentaarisia elämäntarinoita, kuten Diego Maradona tai Aalto, jotka nojaavat arkistomateriaaliin ja todellisuutta tallentavaan dokumenttikameraan. Todellisia tapahtumia kuvitteelliseen tarinaan sekoittavia fiktiivisiä elämäkertoja edustaa muun muassa Neruda, kun taas vaikkapa Minä, Zlatan ja Kikka! pyrkivät kuvittamaan päähenkilönsä elämänvaiheita mahdollisimman autenttisesti.

Koulukinon elämäntarinoista löytyy myös suurmies- ja naiselämäkertoja Tolkienista Heleneen sekä elokuvia, jotka kuvaavat menneisyyden tapahtumia tai aikakautta historiallisen henkilön silmin Goyan aaveet -elokuvan tapaan.

Kaikki Koulukinon valikoimiin sisältyvät elämäkertaelokuvat löydät elämäkertaelokuva-aihetunnisteella.

Lähteet: