keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Linturetkelle

Tehkää linturetki joko luokan kanssa tai pienryhmissä.

Linturetki metsään
Metsässä lintujen havainnointi tapahtuu pääasiassa eri lauluäänien tunnistamisella ja niiden ylöskirjaamisella. Tutustukaa ennen retkeä erityisesti elokuvassa esiin tulleisiin tikkoihin: etsikää käpytikan ja valkoselkätikan, pikkutikan sekä palokärjen kuvat ja äänitunnisteet. Etsikää myös talitiaisen kuva ja kuunnelkaa ääninäyte Luontoportin sivuilla.

  • Kuulitteko retkellä tikkojen ääniä entä talitiaisen?
  • Elokuvassa puhuttiin myös Englannin kansallislinnusta punarinnasta, selvitä onko punarintoja suomessa. Muistatko mikä on suomen kansallislintu?

Muuttolintujen seuraamaan
Kiitollisin ajankohta linturetkelle on keväisin ja syksyisin, silloin voi seurata muuttomatkallaan olevia lintuja. Muuttolintujen seuraamiselle hyviä paikkoja ovat meren tai järven rannat, suot ja tulvapellot, näistä löytyy keväisin ja syksyisin muuttomatkallaan olevia lintuja. Yleisimmät muuttolinnut ovat eri vesilinnut, kottaraiset sekä kiurut ja töyhtöhyypät. Etsi ennen retkeä näiden kuvat Luontoportin sivuilta tunnistamisen helpottamiseksi.


Havaintovihko eli havis

Elokuvassa Pentti Linkola oli tehnyt lintuhavaintoja 1940-luvulta lähtien taskuvihkoihin. Vuosikymmeniä jatkuneessa lintujen tarkkaillussa voi havaita, muutoksia kuinka jotkut lajit katoavat ja tulevat takaisin. Esimerkiksi elokuvassa esille nostettu valkoselkätikka oli vielä 1950-luvulla suomessa yleinen laji, mutta vuosituhannen lopulla se oli kadota maastamme kokonaan sen elinympäristön tuhoutuessa. Suojelun ansiosta kanta on kasvanut hienoisesti, mutta laji vaatii edelleen suojelua selvitäkseen. Maailmanlaajuisesti valkoselkätikka ei ole uhanalainen. (lähde: WWF)

  • Aloita lintuhavaintojen merkitseminen luokan yhteiselllä linturetkellä tai kotitehtävänä omalla ajalla tapahtuvana lintujen sekä luonnon tarkkailutehtävänä.
  • Kotitehtävässä sovitaan aika, esimerkiksi kuukausi keväällä ja kuukausi syksyllä, minkä aikana oppilaat kirjaavat ylös kaikki lintuhavaintonsa sekä muita vuodenaikaan liittyviä muutoksia luonnossa esim. sään. Oppilaiden tekemät havaintotiedot kootaan yhteen luokassa.
  • Havaintovihkoon kirjataan päivämäärä, paikka, keitä oli mukana sekä tietenkin lintulaji ja havaittujen yksilöiden määrä.
  • Lintuhavainnoista kannatta tehdä välittömästi muistiinpanot tavalla tai toisella, koska ne unohtuvat nopeasti. Havaintovihko on toimintavarma säässä kuin säässä. Perinteiseksi havikseksi paras on hyvin sidottu ja tukevakantinen vihko, tällaisia oli Linkolakin käyttänyt. Taskuun mahtuva vihko on aina käden ulottuvilla. Käytä kynää, jonkä jälki ei liukene vihon kostuessa. Puolikova lyijykynä (HB) ei ole säänarka. Havaintovihon sisäkanteen on syytä merkitä omat yhteystiedot siltä varalta, että vihko katoaa. Lähde: Birdlife – Lintuharrastus
  • Jos varsinaisten lintuhavaintojen sekaan kirjaa retken tunnelmia, voi vanhojen havisten selailu olla kiinnostavaa vuosienkin päästä kuten Linkolan muistiinpanojen läpikäynti osoittaa.
  • Havaintovihkoon voi tehdä myös laajempia muistiinpanoja ja piirroksia, jos kohtaa harvinaisen tai itselle uuden linnun. Näin voi helpottaa myöhemmin tapahtuvaa linnun tunnistusta esim. lintukirjan avulla. Tietenkin voit kirjata havaintosi myös kännykällä, esim. valokuvaamalla.
  • Harjaantuneet lintuharrastajat ilmoittavat lintuhavaintonsa Tiira-lintutietopalveluun (www.tiira.fi). Vuodessa sinne kertyy noin miljoona havaintoa! Tiiraa varten on kehitetty myös älypuhelinsovelluksia, joiden avulla havainnot pystyy jo maastossa tallentamaan suoraan järjestelmään. Siltä voi tarkistaa, mitä lintuja on omalla alueellasi nähty.


Opettele tunnistamaan lintuja piirtämällä

Lintujen tunnistamista voi harjoitella piirtämällä. Piirustustaidolla ei ole niin väliä, oleellista on piirtäessä katsoa lintua ja sen tuntomerkkejä tarkkaan. Piirtäessä lintujen tuntomerkit sujahtavat kuin vahingossa käden välityksellä muistiin. Piirustuksia voi täydentää sanallisin kuvauksin. Myös valokuvaaminen voi helpottaa lintujen tunnistamista a lajien opettelua, kännykän kamera kun on myös linturetkellä taskussa. Kännykkäkuvaa voi myös käyttää apuna piirustuksen teossa. Jos haluaa perehtyä lisää kantaa havintovihkoon kirjoittaa yksityiskohdista, kuten linnun värityksestä, koosta, laulusta tai lentotavasta.