keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Tuntematon emäntä

Ohjaus: Elina Kivihalme

Käsikirjoitus: Elina Kivihalme

Kuvaus: Jouko Seppälä

Leikkaus: Tuuli Kuittinen

Ääni: Anne Tolkkinen

Tuottaja: Taru Mäkelä/Kinosto Oy

Oppimateriaalin teemoja: naisten asema sodan aikana

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

 

Synopsis: Talvi- ja jatkosota vei vuonna 1939–45 tuhansia suomalaisia miehiä rintamille, kauas kotoa. Kotirintama jäi naisten harteille. He hoitivat lapset, talon työt ja karjan. Kun sodan murjomat miehet palasivat, tuli monesta emännästä kodinhoitajan lisäksi miehensä henkinen tuki. Sotatraumat siirtyivät neljän seinän sisään, kotien arkeen.

Tuntematon emäntä -dokumentti kuvaa elämää kotirintamalla talvi- ja jatkosodan aikaan. Dokumentissa haastatellaan naisia, jotka kokivat sota-ajan äiteinä, tyttärinä, siskoina. Jokainen tarina avaa oman näkökulmansa sota-aikaan, mutta kokemuksissa on paljon yhteistä.  Pelko, kuolema ja vaikeudet löivät leimansa kaikkiin. Tuntemattoman emännän tarinoiden keskeisin sävy ei kuitenkaan ole tuska, vaan toivo. Vaikka sota toi mukaan paljon surua, eivät epävarmuus ja pelko leimanneet kodin kaikkea elämää.

Kotirintamalla elettiin tavallista arkea, mutta poikkeuksellisina aikoina.

Oppimateriaalin on laatinut FM, toimittaja Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 14.7.2014.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Tuntematon emäntä

Tuntematon emäntä – elokuva kertoo niistä elinehdoista, joiden varassa maaseudulla asuneet äitimme ja isoäitimme ponnistelivat sotavuosina 1939-1945. Suomea puolusti talonpoikaisarmeija: noin 75% maatilojen työvoimasta oli rintamalla ja maataloudesta vastaaminen jäi lähes kokonaan naisten varaan. Naiset pitivät yllä maanviljelystä, karjanhoitoa, puuhuoltoa sekä metsätöitä. Samalla he huolehtivat lapsista ja vanhuksista.
Sota-ajan emännillä oli raskaat maatilan työt tehtävänään ja vastuullaan, ja jatkuva huoli rintamalla olevista läheisistään. Lisäksi ilman miestä kamppaileville maatiloille asutettiin emäntien ruokittavaksi kaupungeista sotaa pakoon tulleet ihmiset, sekä Karjalasta, Porkkalasta ja Lapista tulleet evakot. Tuntematon emäntä -elokuva etsii vastausta kysymykseen kuinka sota-ajan naiset pärjäsivät – miten ihmeessä he jaksoivat?

Alkuperäinen nimi:
Tuntematon emäntä
Julkaisuvuosi:
2011
Pituus:
80 min.
Kielet:
Levittäjä:
Pirkanmaan elokuvakeskus
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Elina Kivihalme
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Dokumentti
Nimi ruotsiksi:
Okända bondkvinnan