keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Väinö Linnan vuonna 1954 ilmestynyt romaani Tuntematon sotilas ja seuraavana vuonna valmistunut Edvin Laineen ohjaama samanniminen elokuva ovat merkittävimmät suomalaiset sotakuvaukset. Vuoteen 2014 mennessä kirjaa oli myyty yli 750 000 kappaletta ja elokuva on kirkkaasti kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva. Sen näki elokuvateattereissa arviolta 2,8 miljoonaa ihmistä – vain kaksi muuta suomalaista (Kulkurin valssi vuodelta 1941 ja Siltalan pehtoori vuodelta 1934) ovat ylittäneet miljoonan katsojan rajan. Kotitallennemyynnin ja -vuokrauksen myötä elokuva on saavuttanut lukemattomat suomalaiskodit. Televisioesityksiäkin on 24 kappaletta, mikä sekin saattaa olla Suomen ennätys. Romaanista tehtiin myös toinen filmatisointi Rauni Molbergin ohjaamana, mutta vuoden 1985 Tuntematon sotilas on jäänyt kauas jälkeen vuoden 1955 elokuvan suosiosta. Sen näki teattereissa 590 000 katsojaa ja televisioesityksiä on ollut viisi kappaletta.

Keskeinen syy siihen, miksi kirjasta ja ensimmäisestä elokuvasta tuli niin suosittuja, on sotakuvausten tyyli ja näkökulma. Tuntematon sotilas kuvaa tavallisia sotilaita ja heidän todellisuuttaan rintamaolosuhteissa sellaisella realistisella otteella, ettei vastaavaa oltu nähty ennen 1950-luvun puoliväliä. Tuolloin sodan päättymisestä oli kulunut vain kymmenen vuotta, joten merkittävä osa aikuisista miehistä oli nähnyt henkilökohtaisesti, millaista rintamalla todella on – ja pitänyt kädessään asetta tappaakseen toisen ihmisen. Myös monet naisista olivat olleet rintamalla huoltotehtävissä, ja loput pelänneet kotona ilmapommituksia ja uutisia jonkun tärkeän ja läheisen ihmisen kuolemasta. 1950-luvun ihmisiä Väinö Linnan teksti puhutteli, koska se ei kaunistellut esimerkiksi kylmää, nälkää ja väsymystä, eikä pyrkinyt väittämään, että tavalliset sotilaat olisivat innolla osallistuneet sotaan.

Lisätietoa Väinö Linnan romaanista ja Edvin Laineen ohjaamasta filmatisoinnista löytyy Koulukinon vuoden 1955 versioon tehdystä oppimateriaalista.