keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Historiallinen elokuva on elokuvan tyylilaji (genre), jossa esitetään näkemys menneisyydestä. Monet tyylilajit läpileikkaavat historiallisen elokuvan, joka voi olla vaikkapa pukudraama, komedia, romanttinen elokuva tai toimintaseikkailu.

Historian tutkimuksen lähtökohtana on objektiivisuus. Elokuvantekijöillä voi puolestaan olla useita tavoitteita, kuten katsojan mielenkiinnon ylläpitäminen, taiteelliset ansiot tai oman arvomaailman korostaminen. Faktan ja fiktion vuorovaikutus on tyypillistä, ja etenkin Hollywoodissa, jossa historialliseen materiaaliin pohjaavat tuotannot ovat olleet keskeisiä alkuvuosista lähtien, luotetaan näyttäviin spektaakkeleihin.

Kun esitetään aikakausia, joista ei ole valokuvia tai elävää kuvaa (niiden katsotaan syntyneen 1800-luvulla), täytyy käyttää kuvataiteen ja tekstiaineiston lisäksi mielikuvitusta. Usein historiallisia filmatisointeja arvioidaan sen perusteella, miten todenmukaisen kuvan tapahtumista ne antavat. Tarinan ja kuvakerronnan kiinnostavuus voivat kuitenkin nousta katsojalle tärkeämmiksi. Elokuvan arvo voi piillä tuoreissa historian tulkinnoissa.

  • Kuinka tarkkana historian tapahtumien kuvauksena koit Tyttökuninkaan? Onko elokuva yleensä luotettava historian oppimisen lähde? Kuinka tärkeää sinulle on, että elokuvan tapahtumista antama kuva on oikea?
     
  • Mikä on historiallisen fiktioelokuvan tekijän vastuu? Vertaa dokumentaristiin.
     
  • Millaisia tavoitteita arvelet Tyttökuninkaan tekijöillä olleen? Mikä elokuvassa on faktaa, missä asioissa mielikuvituksen on annettu lentää?
     
  • 1600-luvulta ei ole valokuvia, mutta tutustu netissä kuningatar Kristiinaa esittäviin maalauksiin. Vaikuttavatko ne elokuvan luomaan mielikuvaan hänestä?

Historian henkilöt heräävät fiktiossa eloon, ja saavat tapahtumat tuntumaan läheisemmiltä. Voimakkaita tunteita aiheuttavat elokuvat vaikuttavat asenteisiimme ja muokkaavat tapaamme nähdä historiaa. elokuvt saavat usein moninkertaisen yleisön kirjoihin ja tutkimuksiin verrattuna. Elokuvaa voi käyttää poliittisiin tarkoituksiin tai kansallisen identiteetin muokkaamiseen esittämällä maan historian tai ihmiset tietynlaisina. Vahva tarina voi jopa herättää halun muuttaa maailmaa, jotta historian tapahtumat eivät toistuisi.

Elokuva haastaa näkemään maailman toisin. Fiktio on arvokas väline, kun tehdään näkyväksi tragedioita tai unohdettuja ihmiskohtaloita. Historialliset elokuvat nostavat esiin vaikeita ja vaiettuja asioita mm. tasa-arvoon, rotuun ja seksuaalivähemmistöihin liittyen. Elokuvat kytkeytyvät tekohetkensä keskusteluihin ja arvoihin.

  • Vaikuttiko Tyttökuningas näkemyksiisi Ruotsin ja Euroopan historiasta? Lisäsikö se kiinnostustasi historiaan?
     
  • Oliko Tyttökuninkaassa poliittista tai muuta tekijöiden arvomaailmaan viittaavaa näkemystä?
     
  • Pitääkö tapahtumien olla tuttuja, jotta historiallisesta elokuvasta voi nauttia?
     
  • Muistele näkemiäsi historiallisia elokuvia. Kuinka moni on käsitellyt historian suurmiehiä, kuinka moni -naisia? Tuleeko mieleesi historiallisia elokuvia, joiden päähenkilö ei olisi valkoihoinen?
     
  • Kristiina rakastaa toista naista. Muistatko muita elokuvia, jossa päähenkilönä on homo- tai biseksuaali? Miten seksuaalivähemmistöt mielestäsi esitetään elokuvissa? Onko sinulle merkitystä sillä, että elokuvan rakastavaiset ovat samaa sukupuolta? Vaikuttaako se kokemukseesi rakkaustarinan katsojana?
     
  • Kristiina on kuningatar, Belle hovineito. Eletään syvästi uskonnollista 1600-lukua. Millaisia vaikeuksia he kohtaavat? Onko suhde mielestäsi tasa-arvoinen?

Visuaalinen tyyli, lavastus ja kuvauspaikat ovat historiallisen elokuvan uskottavuuden kannalta tärkeitä. Tyttökuningas kuvattiin Turussa, Turun linnassa ja tuomiokirkossa. Mika Kaurismäki kertoo oikeanlaisen, ainoastaan ikkunoista tulevaan valoon ja kynttilöihin nojaavan 1600-luvun valaistuksen esittämisen vaikuttaneen paljon elokuvan visuaaliseen ilmeeseen. Myös ajanmukaiseen puvustukseen paneuduttiin huolella. 

Kuningatar Kristiinan aikana hovikieli (ja samalla kansainvälisen politiikan kieli) oli ranska. Kansankieltä ruotsia puhuttiin talonpojille ja sotilaille. Kristiinan äiti oli saksalainen. Asioita yksinkertaistaakseen ja tekstityksiä vähentääkseen tekijät päättivät tehdä elokuvan englanniksi.

  • Antoiko Tyttökuningas uskottavan kuvauksen päähenkilöstä ja aikakaudesta?
     
  • Miten paljon uskot elokuvantekijöiden muokanneen tarinaa? Missä asioissa he ovat ottaneet taiteellisia vapauksia keksiä itse ja mitkä asiat seuraavat tarkasti totuutta (hahmon ulkonäkö, puvustus, lavastus, rakkaustarina, kuningattaren vaiheet…)?
     
  • Oliko englanti uskottava kielivalinta? Vaikuttiko kieli katsomiskokemukseesi?
     
  • Valitse jokin historiallinen tapahtuma. Tee lyhyt käsikirjoitus elokuvaan. Mihin tapahtumiin keskittyisit? Minkä tyylisen elokuvan tekisit?

Lue täältä lisää historiallisesta elokuvasta