keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Vähän kunnioitusta

Draama

Käsikirjoittaja: Leena Virtanen

Näyttelijät: Outi Kero, Elena Leeve, Asko Vaarala, Kari-Pekka Toivonen, Svante Martin, Ilkka Toiviainen, Matti Rauhaniemi, Sami Helle, Aapo Ahtola, Janne Lakso, Miia Lindström, Inkeri Kivimäki 

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu yläkouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali sisältää ilmaisuharjoituksia.

Synopsis: ”Mä tarviin vähän kunnioitusta, tasa-arvoa elämään! Mä kaipaan vähän kunnioitusta, ihmisarvoa elämään!” (Pertti Kurikan Nimipäivät: ”Kallioon!”) Siiri muuttaa pois kotoa. Hän haaveilee itsenäistymisestä, työstä ja rakkaudesta, kuten kaikki muutkin ikäisensä nuoret naiset. Yksi erottava tekijä kuitenkin on: Siiri on kehitysvammainen. Siirin paras ystävä on samassa asuntolassa asuva Suski. Yhdessä tytöt shoppailevat, bilettävät ja pitävät hauskaa. Kaupungilla Siiri tutustuu vartijana työskentelevään Santeriin. Nuorenparin onni ehtii kukoistaa vain hetken, kunnes ympäristön paineet alkavat nakertaa suhdetta, sillä Santeri ei ole kehitysvammainen.

Monet elokuvan näyttelijöistä ovat kehitysvammaisia ja elokuvassa kuullaan musiikkia bändeiltä Pertti Kurikan Nimipäivät ja Resisposse. Elokuvan idea syntyi vuonna 2005 kehitysvammaliiton tiedotuspäällikön Anneli Puhakan ajatuksista, joiden pohjalta käsikirjoittaja Leena Virtanen ryhtyi vetämään käsikirjoituspajaa kehitysvammaisille. Pajaan osallistujat antoivat kaikki oman panoksensa elokuvan tarinaan. Pitkän työstämisprosessin jälkeen lopullinen tuotantoversio käsikirjoituksesta oli valmis vuoden 2008 lopulla. Käsikirjoitusprosessin aikana aloitettiin näyttelijöiden etsintä, jolloin koekuvattiin melkein 100 näyttelemisestä kiinnostunutta kehitysvammaista. Kehitysvammaisten näyttelijöiden harjoitus- ja koulutusjakso kesti lähes vuoden, kouluttajana toimi näyttelijä Inkeri Kivimäki. Elokuvan kuvaukset päästiin aloittamaan toukokuussa 2009. (Lähteet: www.bvifinland.fi ja http://www.vahankunnioitusta.fi/)

Oppimateriaalin on laatinut näyttelijä, teatteri-ilmaisun opettaja Inkeri Kivimäki.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 1.7.2015.

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

Vähän kunnioitusta

SIIRI (Outi Kero) muuttaa pois kotoa. Hän haaveilee itsenäistymisestä, työstä ja rakkaudesta, kuten kaikki muutkin ikäisensä nuoret naiset. Yksi erottava tekijä kuitenkin on: Siiri on kehitysvammainen.

Siirin paras ystävä on samassa asuntolassa asuva Suski (Elena Leeve). Yhdessä tytöt shoppailevat, bilettävät ja pitävät hauskaa. Kaupungilla Siiri tutustuu vartijana työskentelevään Santeriin (Asko Vaarala). Nuorenparin onni ehtii kukoistaa vain hetken, kunnes ympäristön paineet alkavat nakertaa suhdetta, sillä Santeri ei ole kehitysvammainen.

Monet elokuvan näyttelijöistä on kehitysvammaisia ja elokuvassa kuullaan musiikkia bändeiltä Pertti Kurikan Nimipäivät ja Resisposse.

”Mä tarviin vähän kunnioitusta, tasa-arvoa elämään! Mä kaipaan vähän kunnioitusta, ihmisarvoa elämään!”
Pertti Kurikan Nimipäivät: ”Kallioon!”

Alkuperäinen nimi:
Vähän kunnioitusta
Julkaisuvuosi:
2010
Pituus:
90 min.
Levittäjä:
Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
Tuotantomaa(t):
Suomi
Ohjaus:
Pekka Karjalainen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Outi Kero, Elena Leeve, Asko Vaarala, Kari-Pekka Toivonen, Svante Martin, Miia Lindström
Nimi ruotsiksi:
Vähän kunnioitusta