Luova kirjoittaminen
Luovan kirjoittamisen tehtäviä voidaan käyttää Inari ja Juuli Niemen Valoa valoa valoa -elokuvan (2023) katsomisen jälkeen esimerkiksi tapoina purkaa katselukokemusta ja kehitellä elokuvan herättämiä ajatuksia eteenpäin.
- Kirjoita valitsemasi tekstilajin mukainen teksti, esimerkiksi novelli, satu, runo, yleisönosastokirjoitus tai reportaasi, jonka otsikoit “Päivä tuppukylässä”. Voit kerrata tekstilajien piirteet esimerkiksi suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista.
- Äänitä, kuvaa video, piirrä sarjakuva tai kirjoita huhu, jossa liioittelet ja parodisoit huhuille ominaisia piirteitä. Valitse huhun aihe joko Vilja-Tuulia Huotarisen nuortenromaanista Valoa valoa valoa (2011) tai Inari ja Juuli Niemen elokuvasta Valoa valoa valoa (2023).
- Kirjoita, äänitä tai kuvaa hämäläisen paikallislehden uutinen, jossa kerrotaan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Keksi media ja kertoja itse. Voit hyödyntää myös moniäänisyyttä. Voit kerrata moniäänisyyden käsitteen esimerkiksi suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalista.
- Kirjoita valitsemasi tekstilajin mukainen teksti, jossa käytät inspiraationa Inari ja Juuli Niemen elokuvaa Valoa valoa valoa (2023). Tyylin voi valita vapaasti. Sijoita tekstiisi vähintään yksi seuraavista:
- Ketunleivät, nuuskapiippu
- Valoa valoa valoa
- Punainen roihu, sininen roihu
- Ota joditabletti.
- Jos toinen antaa avaimen, ota se.
- Jos toinen näyttää haavansa, paina omasi sitä vasten.
- Vaikka yrittää kontrolloida, aina osa valuu yli.
- Take care eli ota vastaan huolenpito.
- Pelastan sinut – sitä et voi tehdä.
- Etkö noudattanut turvallisuusohjeita?
- Tšernobylin selviytyjät.
- Pidä ohjelmapuhe eli vaikuttamaan pyrkivä puhe, joka alkaa sanoilla “Hyvät kuulijat” tai “Hyvät katsojat”. Valitse puheesi aihe joko Inari ja Juuli Niemen elokuvasta Valoa valoa valoa (2023) tai Vilja-Tuulia Huotarisen samannimisestä nuortenromaanista (2011).
– Kirjoita puhe, äänitä tai kuvaa se videoksi. Voit myös pitää puheesi yleisön edessä. Voit puhua myös jonain muuna henkilönä kuin itsenäsi ja asettaa kuulijat, mihin aikaan ja paikkaan haluat. Huomioi kohderyhmä ja konteksti puheen sisällössä, kielessä ja rakenteessa. Suomalaiseen puhekulttuuriin ei kuulu kiittää kuulijoita puheen lopussa; toisin on esimerkiksi amerikkalaisessa puhekulttuurissa.
– Kertaa ohjelmapuheen vaiheet ja ohjeet sen tekemiseen suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaalistasi. - Kirjoita suomenkieliset sanat yhteen Inari ja Juuli Niemen elokuvassa Valoa valoa valoa (2023) kuultavista lauluista.
Suomessa ja maailmalla on ollut pitkään perinteenä hittien “kääntäminen” omalle äidinkielelle ja kotimaisen esittäjän etsiminen paikalliselle versiolle. Käännöshittien kulta-aikaa elettiin Suomessa 1970–1980-luvuilla, minkä jälkeen etenkin kansainvälisten suurten hittien suomalaistaminen on jäänyt vähäiseksi. Toisin kuin kaunokirjallisuuden kääntämisessä, sanoituksilta ei vaadita sanatarkkaa uskollisuutta alkuperäiselle tekstille: suomenkielisen ja alkuperäisen välillä ei välttämättä ole minkäänlaista sisällöllistä yhteyttä. Tästä syystä käännössanoituksen sijaan puhutaan ennemmin “suomalaisista sanoista”. Jos tutkitaan LP- ja CD-levyjen kansiin painettuja tekijätietoja, käännöksen sijaan on merkintä “suom. san.”. |
- Valitse yksi seuraavista elokuvassa kuultavista lauluista ja etsi sen sanoitus:
Sandran (I’ll Never Be) Maria Magdalena
Stephanien Flash tai Fleur Du Mal (A Paul)
Bronski Beatin Smalltown Boy
Nazarethin Love Hurts. - Kuuntele sanoitus ensin levytyksenä muutamia kertoja siten, että kirjoitettu sanoitus on nähtävilläsi. Kiinnitä huomiota sanoituksen rakenteeseen: rytmiin, tavutukseen ja riimeihin.
- Tee alkuperäisestä tekstistä tarkka käännös niin, että ymmärrät tarkalleen, mistä sanoituksessa puhutaan. Selvennä itsellesi tekstin puhetilanne:
Kuka puhuu? Kenelle?
Mistä puhutaan? Mihin sävyyn?
Missä tilanteessa puhuja on ja miksi? - Päätä suomalaisten sanojesi tavoite: pyritkö olemaan uskollinen pohjatekstille, vai lähdetkö muokkaamaan sanoitusta johonkin toiseen suuntaan? Kirjoittamista voi myös helpottaa, jos kuvittelet suomalaisille sanoillesi jonkun tietyn esittäjän.
- Muokkaa tekstiä haluamaasi suuntaan. Pidä huolta sanojen istuvuudesta alkuperäisen sanoituksen rakenteeseen.
© Koulukino 2024