keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Veeran maaginen elämä on vahva kuvaus nuoresta naisesta, joka on päättänyt löytää itselleen oikeat työkalut lapsuuden traumojen selättämiseen päästäkseen eroon vihasta, jota vanhemman alkoholismi ja siitä seuranneet ongelmat ovat häneen koteloineet. Veera on löytänyt itselleen apua terapiasta ja larpeista. Keinoja selviytymiseen hän pyrkii tarjoamaan myös veljelleen, joka on kehitysvammainen lapsuudessa sairastetun korkean kuumeen seurauksena.

Elokuvan maailman ensi-ilta oli Sundance-elokuvafestivaaleilla Yhdysvalloissa tammikuussa 2019, ensi-ilta Euroopassa oli Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2019.

Yksi 2010-luvun kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista dokumentaristeista Tonislav Hristov on ohjannut elokuvan ja käsikirjoittanut sen yhdessä Kaarle Ahon kanssa. Elokuvan ovat tuottaneet Aho ja Kai Nordberg/Making Movies Oy. Elokuva on suomalais-tanskalais-bulgarialainen yhteistuotanto ja se on kuvattu Suomessa, Puolassa ja Bulgariassa.

Ohjaaja Tonislav Hristov – omin sanoin:

"Minua on aina kiinnostanut faktan ja fiktion välinen raja. Millä tavoin dokumenttielokuvien henkilöt ovat todellisia ja missä määrin he vain esittävät rooleja, joita pitävät totena? Kun tapasin Veeran, tämän elokuvan päähenkilön, ymmärsin oitis aiheen elokuvallisen ja filosofisen potentiaalin. Saatoin kerrankin liikkua vapaasti faktan ja fiktion välillä vailla eettisiä pulmia, koska se on elokuvanikin aihe; sen henkilöt tekevät itsekin samoin arjesta selviytyäkseen."

Tonislav Hristov on bulgarialaissyntyinen, Suomeen muuttanut, Suomessa opiskellut ja uransa luonut elokuvaohjaaja. Veeran maaginen elämä on hänen kuudes pitkä dokumenttielokuvansa. Hänen edellinen elokuvansa Hyvä postimies esitettiin Sundancen elokuvafestivaalien kilpasarjassa ja se valittiin samana vuonna (2017) ehdolle Euroopan elokuvapalkinnon saajaksi.

Veeran maagisen elämän vastaanotto ulkomailla on ollut hyvin positiivinen. Katsojien reaktioissa on kuitenkin näkynyt mielenkiintoisella tavalla myös kulttuurierot.

Tonislav Hristov kuvailee saamaansa palautetta:

”Yhdysvalloissa ihmiset miettivät selvästi ensin onko kyseessä näytelmäelokuva vai dokumenttielokuva, koska he eivät ole tottuneet eurooppalaiseen tapaan tehdä dokumentteja. Kun he ovat ymmärtäneet mistä on kyse, he paljastavat melko nopeasti amerikkalaisen kulttuurin ratkaisukeskeisyyden. He alkavat kysellä ja puhua erilaisista terapian muodoista, lapsuuden traumojen hoitamisesta ja alkoholiongelman syvyydestä Suomessa ja USA:ssa.

Samoin he näkevät elokuvan katsottuaan mielellään live-roolipelaamisen juuri keinona saavuttaa jokin päämäärä, tapana kehittää itseään.  Mukavaa oli myös tavata amerikkalaisia roolipelaajia, jotka onnittelivat meitä sen johdosta, että elokuvamme suhtautuu roolipelaajin niin vakavasti ja pieteetillä. Useimmiten kuulemma valtamedia kuvaa heidät vain omituisina friikkeinä.

Euroopassa ihmiset ovat taasen enemmän tottuneita tämän kaltaisiin dokumenttielokuviin, jotka on kuvattu ja leikattu lähes kuin näytelmäelokuvat. Esimerkiksi Berliinin ensi-illassa katsojat puhuivat näytöksen jälkeen enemmän tunnekokemuksesta tarinan ja sen henkilöiden äärellä, kuin tarinasta ja sen "opetuksesta", jos siinä nyt sellaista onkaan.

Yhteistä vastaanotolle on ollut se, että Veeran maagisen elämän päähenkilön, eli tietenkin Veeran, osuutta on ylistetty. Häntä, hänen olemustaan ja kasvojaan valkokankaalla on kehuttu herkiksi ja harvinaisen elokuvallisiksi. Olen samaa mieltä. Ei ole mikään ihme, että hän nykyään opiskelee draamaa ja näyttelemistä.”

(Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

Koulukinon tuottaman Kelaamo-verkkoyhteisön nuorten toimituksen tekemässä haastattelussa Hristov kertoo lisää elokuvan teemoista ja taustoista.

Tuottajan haastattelu

Koulukinon tuottaman Kelaamo-verkkoyhteisön nuorten toimituksen tekemässä haastattelussa elokuvan tuottaja Kaarle Aho kertoo elokuva syntyprosessista.