keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

Itsenäisestä valtiosta neuvostotasavallaksi

Viro itsenäistyi ensimmäisen kerran 24.2.1918 – siis vain vajaat kolme kuukautta Suomen itsenäistymisen jälkeen. Seuraavat parikymmentä vuotta nuori valtio kehittyi samaan tahtiin pohjoisen naapurinsa kanssa.

Toisen maailmansodan melskeissä Suomi menetti Karjalan ja Petsamon, Viro koko itsenäisyytensä. Vuonna 1940 Neuvostoliiton joukot valtasivat maan ja se julistettiin osaksi Neuvostoliittoa.

Neuvostoliiton ja Saksan välille vuonna 1941 syttyneen sodan myötä valta vaihtui kolmeksi vuodeksi saksalaisjoukkojen miehittäessä Viron. Vuonna 1944 puna-armeija kuitenkin valloitti maan uudelleen ja alkoivat koettelevat vuosikymmenet Viron sosialistisena neuvostotasavaltana.

Samalla katkesivat pakon edessä viimeisetkin suhteet Suomeen ja suomalaisiin. Ennen sotaa virolaiset ja suomalaiset olivat olleet tiiviissä kanssakäymisessä keskenään. Suomenlahden yli olivat menneiden vuosikymmenten ja -satojen aikoina kulkeneet sekä kauppatavarat että kulttuuri. Suomalaisten suolasilakka oli ainakin 700 vuoden ajan vaihtunut virolaisten viljaan ja perunaan, ja olivatpa virolaiset salakuljettajat pitäneet veljeskansansa myös väkijuomien maussa Suomessa vuosina 1919–32 vallinneen kieltolain aikana. Virolaiset ja suomalaiset olivat kilpailleet urheilukentillä ja laulaneet toistensa kuorotapahtumissa. Myös maidemme tunnetut runoilijat ja muut sanasepot olivat kyläilleet vuoroin vieraissa.

Neuvostovuodet koettelivat virolaisia monella tavalla. 1940-luvun loppuun mennessä Neuvostoliitto pani toimeen kaksi suurta virolaisten maastakarkotusta, joissa "valtion vihollisiksi" katsottuja henkilöitä kyyditettiin vanki- ja työleireille Siperiaan. Valta keskitettiin kommunistiselle puolueelle, maatalous kollektivisoitiin ja luonnonvaroja riistettiin surutta keskushallinnon tarpeisiin. Yhteiskunta toimi Moskovan määräysvallan alaisena ja suurelta osin venäjän kielellä. Viroon sijoitettiin myös paljon työvoimaa muista neuvostotasavalloista, minkä seurauksena virolaisten määrä omassa maassaan alkoi suhteellisesti vähetä.

  • Aivan elokuvan alussa kertoja kertoo lapsena tähyilleensä Suomenlahden toiselle puolelle: näkyykö siellä Viro tai joku virolainen lapsi? Millainen oli Viron tilanne kertojan lapsuudessa? Millä tavalla historia ja valtapolitiikka ovat erottaneet Suomea ja Viroa?