keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

When You´re Strange

Ohjaus: Tom DiCillo

Käsikirjoitus: Tom DiCillo

Näyttelijät: Jim Morrison, Ray Manzarek, Robbie Krieger,
John Densmore. Kertojana Johnny Depp.

Levittäjä: Cinema Mondo

Maa ja vuosi: USA, 2009

 

Ikäraja: 12

Genre: Dokumentti

Kesto: 85 min.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu
lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin teemoja:
Musiikkidokumentti,
The Doorsin merkitys, Jim Morrison
runoilijana.

 

The Doors oli rockbändi, jonka ura oli lyhyt (1965–1973) mutta joka vaikutti suuresti pop-musiikin kehitykseen. Yhtye muistetaan erityisesti magneettisesta solististaan Jim Morrisonista (1943–1971), joka kirjoitti tummasävyisiä lauluja ja sekoili lavalla. Mustavalkokuvista, joissa Morrison poseeraa ilman paitaa, on tullut populaarin kuvakulttuurimme ikoninkaltainen osa. Ikoninen Morrison ei kuitenkaan olisi pötkinyt pitkälle ilman lahjakkaita ja omaperäisiä kanssamuusikoitaan, Ray Manzarekia (urut, s. 1939), John Densmorea (rummut, s. 1944) ja Robby Kriegeriä (kitara, s. 1946), jotka osallistuivat kaikki laulujen kirjoittamiseen ja loivat yhdessä Morrisonin kanssa ainutlaatuisen rikkaan musiikillisen maailman. Morrison kuoli vuonna 1971 alkoholismin aiheuttamaan sydänkohtaukseen vain 27-vuotiaana, mikä on lisännyt hänen myyttistä mainettaan. Muu bändi koetti jatkaa parin vuoden ajan, mutta laittoi lopulta pillit pussiin vuonna 1975. Densmore, Krieger ja Manzarek ovat kuitenkin jatkaneet muusikon uriaan ja pitäneet huolta myös The Doorsin pysymisestä ihmisten mielissä.

Vaikka dokumentti kertoo The Doorsista ja Jim Morrisonista, se ei kuitenkaan ole pelkkä henkilökuva tai musiikkidokumentti, vaan myös kulttuurihistoriallinen kuvaus ristiriitojen ja kuohunnan aikakaudesta.

Elokuvassa on käytetty ainoastaan alkuperäistä, vuosina 1966-1971 kuvattua materiaalia.

WE WANT THE WORLD AND WE WANT IT NOW

– Jim Morrison

Oppimateriaalin on laatinut  opettaja, FM Antto Ilvonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

When You're Strange

The Doors oli rockbändi, jonka ura oli lyhyt (1965–1973), mutta joka vaikutti suuresti pop-musiikin kehitykseen. Yhtye muistetaan erityisesti magneettisesta solististaan Jim Morrisonista (1943–1971), joka kirjoitti tummasävyisiä lauluja ja sekoili lavalla. Mustavalkokuvista, joissa Morrison poseeraa ilman paitaa, on tullut populaarin kuvakulttuurimme ikoninkaltainen osa. Ikoninen Morrison ei kuitenkaan olisi pötkinyt pitkälle ilman lahjakkaita ja omaperäisiä kanssamuusikoitaan, Ray Manzarekia (urut, s. 1939), John Densmorea (rummut, s. 1944) ja Robby Kriegeriä (kitara, s. 1946), jotka osallistuivat kaikki laulujen kirjoittamiseen ja loivat yhdessä Morrisonin kanssa ainutlaatuisen rikkaan musiikillisen maailman. Morrison kuoli vuonna 1971 alkoholismin aiheuttamaan sydänkohtaukseen vain 27-vuotiaana, mikä on lisännyt hänen myyttistä mainettaan. Muu bändi koetti jatkaa parin vuoden ajan, mutta laittoi lopulta pillit pussiin vuonna 1975. Densmore, Krieger ja Manzarek ovat kuitenkin jatkaneet muusikon uriaan ja pitäneet huolta myös The Doorsin pysymisestä ihmisten mielissä.

Vaikka dokumentti kertoo The Doorsista ja Jim Morrisonista, se ei kuitenkaan ole pelkkä henkilökuva tai musiikkidokumentti, vaan myös kulttuurihistoriallinen kuvaus ristiriitojen ja kuohunnan aikakaudesta.

Elokuvassa on käytetty ainoastaan alkuperäistä, vuosina 1966-1971 kuvattua materiaalia.

WE WANT THE WORLD AND WE WANT IT NOW – Jim Morrison

Alkuperäinen nimi:
When You´re Strange
Julkaisuvuosi:
2009
Pituus:
84 min.
Levittäjä:
Cinema Mondo
Tuotantomaa(t):
Yhdysvallat
Ohjaus:
Tom DiCillo
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Jim Morrison, Ray Manzarek, Robbie Krieger,John Densmore. Kertojana Johnny Depp.
Nimi ruotsiksi:
When You´re Strange