Elämäkertaelokuva

Elämäkerta on kuvaus henkilön elämänkulusta, hänen itsensä, jolloin on kyseessä omaelämäkerta, tai toisen tulkitsemana. Toisinaan käytetään myös sanaa biografia, joka on muodostettu kreikan sanoista bios (elämä) ja graphos (kirjoitus). Elämäkerta kuvailee henkilön elämäntarinaa hänen kokemuksiensa kautta ja usein myös pohtii tämän luonnetta ja tunteita. Elämäkerta voi olla kirjallinen kertomus tai esimerkiksi elokuva. Elämäkertaelokuva on elokuva, joka kertoo tietyn henkilön tai ryhmän elämästä.

Elämäkertaelokuvia tehdään usein tunnetuista henkilöistä, kuten esimerkiksi poliitikoista ja taiteilijoista. Elämäkertaelokuvan tapahtumat perustuvat yleensä suurelta osin tositapahtumiin, mutta elokuva voi sisältää myös keksittyjä tapahtumia. Perinteisesti elämäkerta onkin viitannut tosikertomukseen, mutta nykyisin, postmodernin tyylin ajallamme, on ilmestynyt lukuisia elämäkertoja, joissa tietoisesti sekoitetaan totta ja kuvittelua.

Lähteet:

Koulukinon teemapaketteihin on koottu elokuvatärppejä ja oppimateriaaleja eri aiheista. Teemapaketteja löytyy monipuolisesti hyvän mielen elokuvista globaalikasvatukseen, historiallisista elokuvista kasvukertomuksiin ja sateenkaariaiheista kotimaisen elokuvan helmiin.

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa