keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU
Kuva: David Appleby

Tolkien on Dome Karukosken kahdeksas pitkä elokuva. Hänelle oli tarjottu jo elokuviensa Napapiirin sankarit ja Tyttö sinä olet tähti jälkeen ulkomaisia käsikirjoituksia. Tom of Finland, joka oli kansainvälinen yhteistuotanto, avasi Hollywood-studioiden ovia. Karukoski sai amerikkalaiselta Fox Searchlight -studiolta Tolkienin käsikirjoituksen, mutta piti sitä liian tavanomaisena elämäkertaelokuvana (biopic). Karukosken näkemyksen mukaan elokuvan voisi onnistuneesti toteuttaa, jos siihen lisätään fantasiaelementtejä ja sota, joka alunperin oli käsikirjoitettu vain historiallisena tapahtumana, pitäisi henkilökohtaistaa nähtäväksi Tolkienin persoonan läpi. Karukosken palaute otettiin huomioon läpi ja vuonna 2017 hän aloitti elokuvan kuvaukset Englannissa. Aluksi elokuvan apulaisohjaaja oli paikallinen, mutta sitten Karukoski pyysi saada vaihtaa apulaisohjaajaksi suomalaisen Antti Lahtisen. Apulaisohjaaja mm. aikatauluttaa päivittäin kuvattavat kohtaukset ja niissä tarvittavat elokuva-ammattilaiset, näyttelijät ja ohjelma-avustajat, tai Tolkienin ollessa kyseessä, hevoset, ja ohjaa usein massakohtauksia. Elokuvan leikkaajana toimi Harri Ylönen. Tolkien on siis suomalaisille elokuvantekijöille melkoinen läpimurto Hollywood-elokuvateollisuuteen. Karukosken lehdistötilaisuudessa kertoman mukaan elokuvalla oli isommat tuotantoresurssit kuin Suomessa kuvattavilla elokuvilla, mutta työpaikkana se on epävarmempi – kesken kuvaustenkin voi joku tiimistä saada potkut.

Lue lisää elokuvan tuotannosta Apu-lehden haastattelusta "Muotokuvamaalari Dome Karukoski".

1. Pitääkö kaikkien suomalaisten elokuvantekijöiden pyrkiä kansainväliselle uralle? Onko muuta kansainvälistymistä kuin Hollywood-tuotannot – esimerkiksi Renny Harlin tekee nykyään elokuvia Kiinassa. Mitä arvelet kv. tuotantoon pääsyn vaativan tekijältä? Voiko kansainvälistymistä tehdä myös matalammalla profiililla, suorien kontaktien kautta?

2. Mitä Dome Karukosken muita elokuvia olet nähnyt? Onko niissä samaa tyyliä tai teemoja kuin Tolkienissa, vai ovatko kaikki keskenään erilaisia?

Dome Karukosken ohjaamat elokuvat

Tyttö sinä olet tähti (2005)

Tummien perhosten koti (2008)

Kielletty hedelmä (2009)

Napapiirin sankarit (2010)

Leijonasydän (2013)

Mielensäpahoittaja (2014)

Tom of Finland (2017)

Tolkien (2019)