Huippujengi Himalajalla

Myyttiset eläimet

Isojalka ja jeti

Monissa kulttuureissa kerrotaan tarinoita eri lajia edustavista ihmisen kaltaisista olennoista, jotka yleensä ovat nykyihmisiä suurempia. Ne asuvat kaukana metsässä tai vuorilla ja yleensä havainnot perustuvat jalanjälkiin tai ulosteisiin. Yleensä niiden epäillään kuuluvan jo kuolleeksi luultuihin tai kokonaan tuntemattomiin ihmislajeihin. Toisaalta esimerkiksi orankeja pidettiin aikanaan samaan tapaan ”metsän ihmisinä”, mistä tulee myös niiden alun perin malaijinkielinen nimi.

Elokuvassa nähdyt isojalka ja jetit perustuvat molemmat vanhoihin tarinoihin.

1. Tutkikaa tarinoita isojaloista ja jeteistä. Voitte tutkia myös elokuvan alussa esiintyvää Loch Nessin hirviötä. Miettikää, miksi niihin uskotaan niin sitkeästi.

2. Monissa mytologisissa otuksissa yhdistyy useita eri eläimiä. Joskus yhtenä osana on myös ihminen. Esimerkiksi vanhat assyrialaiset suojelushenget kuten lamassu tai kreikkalaiset kentauri, fauni ja aarnikotka ovat tällaisia. Hindujen viisauden jumala Ganesha on elefantin ja ihmisen yhdistelmä ja joillakin avattarilla on kalan pyrstö.

3. Mitä eläimiä sinä yhdistäisit ja millaisia ominaisuuksista otuksella olisi? Piirrä olento tyypillisessä asuinympäristössään.

Humpuukiväittelyt

Humpuukiväittelyissä oppilaat tutustuvat siihen, miten eri tavoin uskomukset syntyvät ja miten omasta mielestä typerän tuntuinen uskomus voi toisesta olla täysin perusteltu. On tärkeää, että oppilaat joutuvat puolustamaan myös näkökantaa, joka ei ole heidän omansa.

Väittelyn aiheeksi voi halutessa ottaa myös ajankohtaisia asioita, mutta ala-asteikäisten on yleensä helpompi eläytyä mielikuvituksekkaampiin aiheisiin. Opettaja nimeää ryhmät, joista toinen puolustaa ja toinen vastustaa väitettä.

Väitteitä voivat olla esimerkiksi:

 • Jeti on olemassa.
      
 • Aurinko kiertää maata.
      
 • Kuu on juustoa.
      
 • Telepatia on mahdollista.
      
 • Valas on kala.

    

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Huippujengi Himalajalla

(Missing Link)

Ohjaaja: Chris Butler

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2018

Kesto: 91min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinemanse Oy

Näyttelijät:
Suomenkielisen ääniversion ohjaus: Antti LJ Pääkkönen. Rooleissa: Mikko Penttilä, Hannes Suominen, Anna Eriksson, Minttu Mustakallio, Tuukka Leppänen, Antti LJ Pääkkönen, Ilona Chevakova, Inkeri Wallenius, Jani Karvinen, Juha Varis, Juho Pitkänen, Jukka Voutilainen, Markus Bäckman, Taisto Oksanen


Huippujengi Himalajalla on maineikkaan Laika-studion sydämellinen stop-motion -animaatio, jonka keskiössä ovat erilaisuus, ystävyys ja itsensä hyväksyminen. Peloton päähenkilötrio oppii matkallaan, että joskus perheen voi löytää paikoista, joista sen viimeisenä olettaisi löytävänsä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa