keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

12 Years a Slave

Oppimateriaalin teemoja: Orjuus, vapaus, Yhdysvaltojen historia, afroamerikkalainen musiikkiperintö

Synopsis: Solomon Northup, kouluja käynyt mies, joka on lisäksi lahjakas muusikko, asuu vaimonsa ja lastensa kanssa New Yorkin Saratogassa. Eräänä päivänä hänen perheensä ollessa matkoilla kaksi sirkuspromoottoreiksi esittäytyvää miestä lähestyy häntä. Solomon lupautuu lähtemään heidän matkaansa joksikin aikaa ja soittamaan viulua heidän esiintyessään. Kohotettuaan lasillisen näiden miesten kanssa hän herää yllättäen sidottuna ja tajuaa tulleensa huumatuksi. Edessä odottaa karmea kohtalo: häntä ollaan kuljettamassa etelävaltioihin orjaksi.

Kukaan ei kuuntele Solomonia, kun hän väittää voivansa todistaa olevansa vapaa mies ja hän suunnittelee epätoivoisesti pakoa. Solomon myydään ystävälliselle myllärille nimeltä William Ford, joka osaa arvostaa hänen ajattelevaista luonnettaan. Fordin täytyy kuitenkin myydä hänet uudelle isännälle, joka kohtelee häntä ja muita orjia sanoinkuvaamattoman raa’asti.

Vuosien vieriessä Solomon ei suostu luopumaan toivosta, vaikka joutuu katselemaan ympärillään ihmisiä, jotka purkavat toivottomuutensa niin fyysiseen kuin henkiseenkin väkivaltaan. Hän tajuaa, että hänen on pantava kaikki peliin ja luotettava ihmisiin, joihin ei heti uskoisi voivansa luottaaa, jos hän aikoo vielä joskus saada vapautensa ja perheensä takaisin.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut TM, FM Oscar Ortiz-Nieminen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2014. Linkit on tarkistettu 16.7.2015.

 

Oppimateriaaliin liittyvät elokuvat

12 Years a Slave

12 Years a Slave on tositarina vapaasta mustaihoisesta miehestä, joka siepataan New Yorkista ja myydään orjaksi 1800-luvun puolivälin Louisianaan, sekä hänen epätoivoisesta kamppailustaan palata takaisin kotiin perheensä luokse.

Julkaisuvuosi:
2014
Pituus:
134 min.
Levittäjä:
SF Film Finland
Tuotantomaa(t):
Englanti, USA
Ohjaus:
Steve McQueen
Käsikirjoitus:
Näyttelijät:
Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Paul Dano ja Paul Giamatti